Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM: TenneT heeft toegezegde maatregelen om kans stroomstoring te verminderen uitgevoerd

TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, heeft voldaan aan de toezegging om maatregelen te nemen om stroomonderbrekingen te voorkomen. Aanleiding van de toezeggingen was een stroomstoring in de omgeving van Eindhoven in 2018. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft destijds onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze stroomstoring en is in 2020 akkoord gegaan met de maatregelen die TenneT heeft voorgesteld om achterliggende problemen structureel aan te pakken.

De ACM vindt dat TenneT met deze maatregelen goede stappen heeft gezet om stroomstoringen zo veel mogelijk te voorkomen. Zo is het kennisniveau van medewerkers verbeterd en worden regels en procedures beter nageleefd.

Ondanks deze verbeteringen zijn er nog wel belangrijke aandachtspunten voor de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. De ACM vindt het belangrijk dat beveiligingen in de netten van TenneT tijdig en snel ingrijpen volgens het beleid van TenneT. Bij de stroomstoring van 2 september 2022 in Flevoland bleek dat beveiligingen door diverse oorzaken niet goed hebben gefunctioneerd. De ACM blijft de opvolging hiervan monitoren en voert hierover regelmatig het gesprek met TenneT.