Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM Telecommonitor eerste kwartaal 2022 met nieuw interactief dashboard

Elk kwartaal publiceert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de Telecommonitor. Hierin worden de trends in de telecomsector weergegeven. Om de bruikbaarheid van de marktcijfers te vergroten, heeft de ACM de statische kwartaalrapportages vervangen door een interactief dashboard. In dit dashboard kunnen gebruikers een periode selecteren vanaf 2013 om de marktcijfers van de telecommarkt te bekijken. Daarnaast kunnen gebruikers meer informatie krijgen over de gepresenteerde cijfers door de muis op de interactieve elementen te houden.

Over de Telecommonitor

Voor de Telecommonitor verstrekken de grootste partijen in de sector periodiek gegevens over hun activiteiten. De ACM controleert deze gegevens en houdt zo een vinger aan de pols bij de ontwikkelingen op de diverse markten. De cijfers vormen een belangrijke basis voor de marktanalyses van de ACM. Vanaf het eerste kwartaal van 2022 zijn er meer telecomaanbieders die gegevens aanleveren. Hierdoor kunnen veranderingen in de aantallen ten opzichte van voorgaande periodes beïnvloed zijn.

Trends in het eerste kwartaal van 2022

Mobiel

In het eerste kwartaal van 2022 waren er 23,9 miljoen mobiele aansluitingen; 485.870 aansluitingen meer dan in het vorige kwartaal. Het aantal belminuten is met 8 procent gedaald naar 11,4 miljard minuten. Ook het aantal sms’jes nam in het eerste kwartaal met 8 procent af naar 609 miljoen. Het mobiele dataverbruik groeide met 5 procent naar 350 miljoen gigabyte. Dat is wat in de eerste drie maanden van 2022 is verbruikt aan data op (mobiele) apparaten met een simkaart.

De marktaandelen van de aanbieders van mobiele telefonie zijn ongewijzigd gebleven. KPN en T-Mobile hebben beide een marktaandeel van 25 tot 30 procent. Daarna volgt VodafoneZiggo met een marktaandeel tussen de 20 en 25 procent. Mobiele virtuele netwerkoperators (MVNO's) hebben een gezamenlijk marktaandeel van tussen de 20 en 25 procent.

Machine to machinetoepassingen (M2M) worden steeds belangrijker. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om auto’s of om apparaten (zoals rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters) die via een internetaansluiting informatie uitwisselen met de digitale systemen van beheerders van de apparaten. Het aantal M2M-aansluitingen steeg in het eerste kwartaal van 2022 met 2 miljoen naar ruim 11 miljoen.

Vaste telefonie

Steeds minder mensen hebben een vaste telefonieaansluiting waarop wordt getelefoneerd. In het eerste kwartaal van 2022 daalde het aantal aansluitingen voor vaste telefonie met 1,66 procent naar 5,01 miljoen. In totaal is er in het eerste kwartaal van dit jaar 1,71 miljard minuten gebeld via vaste telefonie. Het aantal belminuten is hiermee met 3,5 procent gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. De ACM heeft in het eerste kwartaal van 2022 enkele nieuwe telecomaanbieders toegevoegd aan de Telecommonitor. De toename van het aantal belminuten hangt samen met deze uitbreiding van de Telecommonitor.

Televisie

In het eerste kwartaal is het aantal tv-abonnementen via glasvezel met 87.000 gestegen tot 1,61 miljoen. Het aantal televisieabonnementen via de kabel is verder gedaald naar 3,89 miljoen. Het aantal digitale tv-abonnementen (bijvoorbeeld via xDSL, digitenne of satelliet) komt uit op 1,92 miljoen.

Breedband

In het eerste kwartaal van 2022 is bij 170 duizend huishoudens een nieuwe glasvezelverbinding aangelegd. Er ligt nu bij ruim 4,71 miljoen huishoudens een glasvezelkabel in de straat tot aan de woning of tot aan de meterkast. Daarvan hebben er 2,03 miljoen ook een internetabonnement via glasvezel; 147 duizend meer dan in het voorgaande kwartaal. Het aantal abonnementen voor breedbandinternet via een koperverbinding steeg deze keer met 75 duizend naar op 2,3 miljoen. De ACM heeft in het eerste kwartaal van 2022 enkele nieuwe telecomaanbieders toegevoegd aan de Telecommonitor. De toename van het aantal abonnementen voor breedbandinternet via een koperverbinding hangt hiermee samen. Het aantal abonnementen voor breedbandinternet via de kabel daalde met 19 duizend naar 3,45 miljoen.

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet. VodafoneZiggo heeft een marktaandeel van 40 tot 45 procent en KPN heeft een marktaandeel van 35 tot 40 procent. Het marktaandeel van T-Mobile en Delta Fiber bedroegen in het eerste kwartaal van 2022 tussen de 5 en 10 procent. Overige aanbieders hebben een marktaandeel van tussen de 0 en 5 procent.

Bundels

Het aantal abonnementen met een combinatie van mobiele en vaste diensten (telefonie, televisie of internet) was in het eerste kwartaal van 2022 3,2 miljoen, 1,8 procent meer dan een kwartaal eerder. Het aantal bundels waarin twee vaste diensten zijn gecombineerd was 2,38 miljoen. Er waren 1,47 miljoen bundels met drie vaste diensten.