Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM stelt maximumtarieven vast voor nieuwe diensten glasvezelnetwerk KPN

De ACM heeft maximumtarieven vastgesteld die KPN mag rekenen aan concurrenten die gebruik willen maken van een aantal nieuwe diensten op het glasvezelnetwerk naar woningen. Dit glasvezelnetwerk heet Fiber to the Home (FttH).

KPN heeft een eigen glasvezelnetwerk gericht op consumenten. Andere telecomaanbieders kunnen toegang inkopen op dit netwerk, zodat zij ook diensten aan hun klanten kunnen aanbieden. Dit heet ‘ontbundelde toegang’.

De ACM reguleert verschillende tarieven die KPN mag rekenen voor de toegang tot dit glasvezelnetwerk. Hiermee wordt voorkomen dat KPN voor bepaalde diensten te hoge tarieven kan vragen. Als de tarieven te hoog zijn, kunnen andere telecomaanbieders geen concurrerend aanbod doen aan hun klanten. Daarmee wordt toegang tot het KPN-netwerk moeilijker of zelfs effectief onmogelijk gemaakt.

Om welke diensten gaat het

KPN heeft recentelijk vier nieuwe diensten geïntroduceerd:

  • aansluitpunt (FTU) vervanging door operator,
  • Doe Het Zelf Monteur (DHZ) voor Telco-Telco migraties,
  • DHZ voor Poortmigraties en
  • Project- en Bulkmigraties.

Dit zijn allemaal diensten waarmee andere telecomaanbieders zelf (makkelijker) werkzaamheden voor hun klanten kunnen uitvoeren. KPN heeft kostprijsonderbouwingen voor deze diensten aangeleverd. De ACM heeft deze kostprijsonderbouwingen beoordeeld en tariefplafonds vastgesteld. Aan de hand hiervan is de ACM tot een ontwerpbesluit gekomen.

Wat ging vooraf

De ACM heeft tot 13 juni 2017 het ontwerpbesluit voor de tariefplafonds geconsulteerd. Daarop hebben KPN en T-Mobile gereageerd. De ACM heeft de reacties van de partijen verwerkt.

Vervolgens is het ontwerpbesluit aan de Europese Commissie aangeboden. De Commissie had geen opmerkingen ten aanzien van het besluit waarmee het tariefbesluit kon worden afgerond. Tegen het besluit staat beroep bij het CBb open.

 

Documenten

ACM stelt maximumtarieven vast voor nieuwe diensten glasvezelnetwerk KPN (PDF - 303.59 KB)