Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM publiceert tariefvoorstellen regionale netbeheerders en TenneT voor 2024

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de tariefvoorstellen van de regionale netbeheerders en TenneT (de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet) op de website gepubliceerd. Uit de voorstellen blijkt dat de transport- en aansluittarieven van netbeheerders in 2024 zullen stijgen. De ACM heeft in september al gemeld dat huishoudens rekening moeten houden met een tariefstijging van ca. €8 inclusief btw per maand. De ACM gaat de tariefvoorstellen van de netbeheerders beoordelen en zal de tariefbesluiten in november publiceren.

Oorzaak van de stijging zijn vooral de investeringen die nodig zijn voor de energietransitie en de hoge energieprijzen. De kosten van netbeheerders moeten door alle gebruikers van de netten (huishoudens en bedrijven) gezamenlijk betaald worden uit de transporttarieven. De ACM stelt de tarieven van netbeheerders vast. Het is de taak van de ACM hierbij wel altijd een balans te vinden tussen de 3 belangen betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid, nu en in de toekomst.