Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM onderzoekt prijsafspraken tussen fabrikanten en winkeliers consumentengoederen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt verboden prijsafspraken tussen fabrikanten en (online)winkels van consumentengoederen. De ACM vermoedt dat sommige fabrikanten van consumentengoederen afspraken over minimumprijzen met winkeliers proberen te maken voor hun producten. Daarvoor heeft de ACM invallen gedaan bij verschillende bedrijven.

Prijsafspraken benadelen consumenten

Prijsafspraken tussen fabrikanten en winkeliers over minimumprijzen zijn niet toegestaan. De winkels hebben hun prijzen dan niet zelf vastgesteld. Er is dan minder concurrentie tussen de verschillende winkels. Consumenten kunnen daardoor een hogere prijs betalen voor hun producten.

Hoe loopt het onderzoek verder?

De ACM onderzoekt de komende tijd of de Mededingingswet inderdaad is overtreden. De ACM kan tot de conclusie komen dat de wet niet overtreden is. Als de ACM tot de conclusie komt dat de wet wel is overtreden, dan hebben de ondernemingen de mogelijkheid om hun kant van het verhaal te vertellen voordat de ACM een sanctie kan opleggen.

Geef een tip of melding over verboden afspraken

Werkt u in een sector waar consumentengoederen worden verkocht? Heeft u een signaal dat bedrijven en verkopers verboden afspraken maken? Of wilt u weten of bepaald gedrag is toegestaan? Meld het aan de ACM.

Werkt u in deze sector en wilt u anoniem uw tip geven, meld het dan anoniem aan de ACM.