Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM laat technisch onderzoek doen naar warmte-koude opslagsystemen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek laten doen naar technische problemen met warmte-koude opslagsystemen (WKO-systemen). De ACM wil met het onderzoek meer inzicht krijgen in technische oorzaken van problemen met WKO-systemen zodat duidelijk wordt wat leveranciers moeten doen om problemen op te lossen en een betrouwbare levering te kunnen waarborgen. De ACM wil de uitkomsten van het onderzoek gebruiken in handhavingszaken en bij het leveren van inhoudelijke bijdragen over de nieuwe Wet Collectieve Warmtevoorziening.

Hoewel warmte-koude opslagsystemen ook vaak goed functioneren, melden zich bij de ACM ook bewoners die problemen hebben met deze vorm van verwarming. De ACM vindt het belangrijk dat de leverancier de problemen met WKO-systemen voor deze bewoners oplost en voorkomt zodat bewoners zonder zorgen gebruik van warmte kunnen maken. Dit draagt ook bij aan een beter draagvlak voor de rol van warmte in de energietransitie.

De ACM laat met het onderzoek in kaart brengen hoeveel WKO-systemen er zijn, welke technische problemen er bij dergelijke systemen kunnen spelen en wat mogelijke oplossingen kunnen zijn. De kwaliteitseisen vanuit het perspectief van de bewoners komen eveneens aan bod.

De ACM heeft op 27 juli 2021 in een brief aan de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ook al aandacht gevraagd voor de problemen en heeft toen aangekondigd dit onderzoek te laten doen.

De ACM heeft regelmatig overleg met bewoners die al lange tijd (technische) problemen hebben met de geleverde warmte van WKO-systemen die in de periode 2005-2010 zijn aangelegd. Bij sommige bewoners komt regelmatig te heet of te koud water uit hun douche en anderen geven aan dat zij zonder ruimteverwarming zitten zodra de temperatuur onder het vriespunt zakt. Ook zeggen bewoners geen compensatie voor storingen te ontvangen.