Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM dwingt webwinkel Spelcomputerkopen te voldoen aan regels consumentenbescherming

Webwinkel Spelcomputerkopen moet consumenten hun geld binnen 14 dagen terugbetalen als zij een beroep doen op de bedenktijd. Het bedrijf moet ook de website aanpassen. Daarnaast moet het bedrijf beter bereikbaar zijn voor klanten. Dat zijn enkele eisen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan dit bedrijf stelt om te voldoen aan de consumentenregels.

Spelcomputerkopen.nl verkoopt opgeknapte tweedehands spelcomputers. De webwinkel overtreedt de regels voor consumentenbescherming. Daarom heeft de ACM een last onder dwangsom opgelegd. Hiermee dwingt de ACM het bedrijf om te voldoen aan de regels die consumenten beschermen bij online aankopen. Gebeurt dat niet of niet voldoende voor 9 september 2022, dan moet het bedrijf elke week een dwangsom van 2.500 euro betalen met een maximum van 25.000 euro.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Webwinkels moeten leveren wat ze verkopen. En ook terugbetalen als het artikel wordt teruggestuurd. Consumenten die online aankopen doen, moeten erop kunnen vertrouwen dat webwinkels zich aan de regels houden. We hebben de webwinkels genoeg gewaarschuwd. Spelcomputerkopen overtrad de regels, tegen dat soort bedrijven treden we op.”

Wat is er aan de hand?

Consumenten die online winkelen, moeten kunnen vertrouwen op de informatie die de webwinkel geeft over het product, de prijs, de levertijd en het retourrecht. Ook moeten webwinkels goed bereikbaar zijn voor vragen of klachten. Consumenten klaagden bij de ACM dat webwinkel Spelcomputerkopen niet of niet tijdig levert en niet of niet tijdig terugbetaalt als de consument binnen de bedenktijd van zijn aankoop afziet. Consumenten vinden dat Spelcomputerkopen slecht bereikbaar is voor vragen en klachten. Daarnaast biedt de webwinkel geen betaalwijze waarbij de consument bij bezorging of achteraf kan betalen. Als de webwinkel zo’n betaalwijze had aangeboden, waren minder consumenten hun geld kwijt geweest.

Wat eist de ACM?

De ACM eist daarom de volgende verbeteringen:

  • De webwinkel moet duidelijke informatie bieden over de levertermijn en deze ook nakomen.
  • Als de consument binnen de bedenktijd van zijn aankoop afziet en de overeenkomst ontbindt, moet hij binnen 14 dagen daarna zijn geld terugkrijgen.
  • De webwinkel moet ervoor zorgen dat de consument via alle aangegeven contactmogelijkheden, zoals telefonisch, per e-mail en WhatsApp, in contact kan komen met het bedrijf.
  • De webwinkel moet minimaal één betaalmethode aanbieden waarbij de consument minstens de helft van het aankoopbedrag bij bezorging of achteraf kan betalen.

De webwinkel krijgt tot 9 september 2022 de tijd om deze aanpassingen door te voeren. Gebeurt dat niet of niet op tijd, dan moet Spelcomputerkopen een bedrag van 2.500 euro per week betalen tot een maximum van 25.000 euro.

ACM en de digitale economie

De digitale economie is een belangrijk thema voor de ACM. Consumenten moeten beschermd worden tegen online misleiding. Daarom heeft de ACM de ‘Leidraad Bescherming online consument’ uitgebracht. Die leidraad is gebaseerd op Europese consumentenregels en geeft aan waar online verleiding overgaat in misleiding. De leidraad vormt de basis voor onderzoek en handhaving door de ACM. Dit bevordert ook eerlijke concurrentieverhoudingen tussen bedrijven. Op dit moment wordt deze Leidraad vernieuwd.