Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM consulteert mogelijkheden voor zzp’ers om samen afspraken te maken over minimuminkomen

Update: Dit document is verouderd. Er is een nieuwe publicatie beschikbaar: Leidraad tariefafspraken zzp’ers

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een ‘concept Leidraad tariefafspraken zzp’ers’ gemaakt. Daarin geeft de ACM duidelijkheid aan zzp’ers over de mogelijkheden die zij hebben om collectief afspraken te maken over hun beloning om aan een minimuminkomen te komen. De Leidraad sluit aan bij de initiatieven van het kabinet om de positie van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt te verbeteren.

Soms willen zzp’ers collectieve afspraken maken met elkaar en met opdrachtgevers over tarieven en andere voorwaarden. Dat mag niet altijd. De Leidraad laat zien welke ruimte zzp’ers volgens de Mededingingswet hebben om zulke afspraken te maken. Zij kunnen dat doen als zij:

  • “Zij-aan-zij” werken met werknemers en daardoor geen onderneming zijn in de zin van de Mededingingswet.
  • Willen afspreken om het door kabinet aangekondigde minimumtarief in de periode voor de invoering daarvan al te waarborgen.
  • Met een kleine groep afspraken willen maken.
  • Met hun opdrachtgevers gezamenlijk afspreken dat een hoger minimumtarief nodig is om op een bestaansminimum te komen.

Reageren?

De ACM nodigt u uit om te reageren op de concept Leidraad. De vragen zijn: Vindt u de voorlichting in de Leidraad duidelijk en bruikbaar voor Zzp’ers en heeft u suggesties voor verbetering?

Reageren kan tot en met 9 september 2019 via: consultatie [at] acm [punt] nl (consultatie[at]acm[dot]nl). Daarna maakt de ACM de Leidraad definitief en publiceert ze in oktober.

 

Documenten

Consultatiedocument ACM leidraad tariefafspraken zzp'ers (PDF - 664.01 KB)