Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM beboet reisaanbieder zonder garantiemaatregelen

 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM)  heeft reisaanbieder VoetbalOnTour een boete opgelegd omdat het bedrijf pakketreizen verkocht zonder garantiestelling. Hierdoor liepen consumenten een risico dat zij hun vooruitbetaalde reissom kwijt waren als het bedrijf in de tussentijd failliet ging. De ACM legt een boete op van 20.000 euro. De overtreding vond plaats tot juni 2018.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM: “Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat reisaanbieders de vereiste garantiemaatregelen hebben getroffen. De ACM treedt op tegen bedrijven die pakketreizen aanbieden zonder garantiestelling.”

Regels reisgarantie

VoetbalOnTour is een reisaanbieder die toegangskaarten voor sportevenementen met overnachting aanbiedt, met of zonder vlucht. Zulke bedrijven moeten garantiemaatregelen treffen om te voorkomen dat consumenten hun reissom kwijt zijn of stranden op de bestemming als het bedrijf failliet gaat. VoetbalOnTour had nog geen garantiemaatregelen getroffen, ook niet nadat de ACM het bedrijf had gewezen op de wettelijke verplichting daartoe. Inmiddels is het bedrijf aangesloten bij het garantiefonds GGTO.

In de zomer van 2017 heeft de ACM reisorganisatoren gewezen op de regels die gelden bij het aanbieden van pakketreizen. De ACM kondigde daarbij  aan reisaanbieders extra te gaan controleren, zeker met het oog op de nieuwe regels voor reisaanbieders die op 1 juli 2018 van kracht werden. Als gevolg hiervan moeten meer aanbieders garantiemaatregelen treffen.

Consumenten kunnen signalen over reisaanbieders zonder garantiemaatregelen melden bij ConsuWijzer, het consumentenloket van de ACM.