Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM beboet Modulaire voor niet melden van overname van concurrent

Het bedrijf Modulaire krijgt een boete van 1,85 miljoen euro omdat ze een overname niet op tijd heeft gemeld bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat heeft de ACM besloten.

Martijn Snoep: “Als bedrijven willen samengaan, toetsen wij of dat zal leiden tot hogere prijzen, lagere kwaliteit of minder innovatie. Bedrijven moeten daarom hun plannen vooraf melden als de wettelijke omzetdrempels worden gehaald. De regels wanneer moet worden gemeld zijn duidelijk en bij twijfel kunnen bedrijven ons benaderen.”

Wat is er aan de hand?

Modulaire is een bedrijf dat onder andere kant en klare, tijdelijke en permanente modulaire gebouwen verkoopt en verhuurt. Een dochtermaatschappij van Modulaire, Algeco, heeft in oktober 2019 BUKO overgenomen. BUKO was in dezelfde sector actief. Deze overname moest van tevoren bij de ACM gemeld worden. De omzet van de bedrijfsgroep waar Modulaire onderdeel van was, overschreed de omzetdrempel voor fusiemeldingen. Ruime tijd later kwam het bedrijf daar pas achter en meldde zich alsnog bij de ACM, maar de overname was toen al tot stand gebracht. Dat mag niet.

De onderneming heeft de overtreding erkend en accepteert de boete. Modulaire heeft meegewerkt aan een vereenvoudigde afhandeling. Daarom is de boete verlaagd.

Overname alsnog beoordeeld

Nadat Modulaire de fout opmerkte, heeft zij de overname alsnog gemeld bij de ACM. De ACM heeft de overname toen beoordeeld en goedgekeurd.

Wat doet de ACM bij fusies en overnames?

Het is bij elke fusie of overname de vraag of als gevolg van de transactie de prijzen stijgen, de kwaliteit vermindert en de innovatie afneemt. Als er voldoende concurrentie overblijft zal dit niet het geval zijn. Daarom beoordeelt de ACM vooraf wat de gevolgen zullen zijn. Niet alle fusies en overnames moeten worden gemeld. Als de bedrijven die samengaan bepaalde omzetdrempels niet halen, dan kunnen de bedrijven zonder melding samengaan. De ACM gaat na of de markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.