Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM akkoord met overname wasserijen

Active Capital Company, eigenaar van textielverzorger CleanLease, mag textielverzorger LipsPlus overnemen. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend gemaakt. Aan de goedkeuring van deze overname heeft de ACM geen voorwaarden verbonden.

Vervolgonderzoek naar textielverzorging ziekenhuistextiel

Active Capital Company is een investeringsmaatschappij die onder andere de textielverzorger CleanLease bezit. CleanLease heeft grote wasserijen in Nederland en Belgiƫ. LipsPlus is een grote dienstverlener in de textielverzorging met wasserijen over het hele land. Beide bedrijven reinigen textiel, zoals lakens, kleding en handdoeken, voor onder andere zorginstellingen en ziekenhuizen.

De ACM concludeert dat er na de overname voldoende concurrentie overblijft voor ziekenhuizen voor hun textielverzorging. Na haar eerste onderzoek naar de overname concludeerde de ACM dat er meer onderzoek nodig was naar de mogelijke markt voor textielverzorging voor ziekenhuizen. Uit dit vervolgonderzoek blijkt dat de ondernemingen samen een hoog, maar in de laatste jaren gedaald aandeel hebben in de textielverzorging voor ziekenhuizen. Daarbij hebben zij zeker de laatste jaren sterke concurrentiedruk ondervonden van andere grote en middelgrote textielverzorgers.

De ACM heeft voor haar onderzoek vragen gesteld aan ziekenhuizen en concurrenten. Daarbij heeft de ACM onder andere gekeken naar de concurrentie tussen textielverzorgers bij aanbestedingen van ziekenhuiscontracten.

Wat doet de ACM bij fusies en overnames?

De ACM controleert van tevoren of bedrijven die willen samengaan niet te veel macht krijgen. Dit staat zo in de Mededingingswet. Het doel van de wet is om mensen en bedrijven te beschermen tegen hogere prijzen, lagere kwaliteit en verminderde innovatie.