Kruimelpad

Besluit

Aanwijzingsbesluit CityPoP collocatie

30-07-2019

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar de dienst CityPoP-collocatie, die KPN aanbiedt. Een signaal uit de markt over de tarieven die KPN rekende voor de dienst was aanleiding voor het onderzoek. De dienst CityPoP-collocatie wordt gebruikt door partijen die toegang willen krijgen tot het glasvezelnetwerk van KPN.

Er bestond onduidelijkheid over de vraag of het afnemen van de dienst CityPoP-collocatie een gereguleerde bijbehorende faciliteit is bij het aanbieden van toegang tot het glasvezelnetwerk van KPN. Indien dit het geval is, moet KPN namelijk gereguleerde (op kosten georiënteerde) tarieven hanteren. Is een dienst niet gereguleerd, dan mag KPN zelf de tarieven bepalen.

Na onderzoek is de ACM tot het oordeel gekomen dat de dienst CityPoP-collocatie een gereguleerde bijbehorende faciliteit is bij toegang tot het glasvezelnetwerk van KPN. KPN moet daarom per 15 augustus de tarieven van de dienst CityPoP-collocatie verlagen en gelijkstellen aan de collocatie-tarieven die eerder al zijn vastgesteld in het kader van de tariefregulering rondom toegang tot het glasvezelnetwerk van KPN.

Wanneer een internetaanbieder zijn diensten aan een consument wil aanbieden, heeft hij een netwerk nodig dat tot aan het huis van de consument de communicatie verzorgt. Niet iedere internetaanbieder heeft echter een volledig eigen netwerk, maar de ACM heeft KPN en VodafoneZiggo (als gezamenlijk dominante partijen) verplicht om internetaanbieders tegen redelijke tarieven en voorwaarden toegang te verschaffen tot hun netwerken. In dit geval gaat het over toegang tot het glasvezelnetwerk van KPN.

Wanneer dergelijke toegang wordt afgenomen, moet de afnemer ergens binnen het netwerk van KPN zijn eigen apparatuur plaatsen, waarmee hij de datastroom van de consument kan verwerken en doorzetten naar het eigen netwerk. Een manier om dit te bereiken is het afnemen van de dienst CityPoP-collocatie. Deze dienst bestaat uit het mogen plaatsen van apparatuur in ruimtes van KPN waar veel aansluitingen binnenkomen en worden samengevoegd.

De Autoriteit Consument en Markt geeft aan KPN de aanwijzing om de dienst CityPoP collocatie tegen kostengeoriënteerde tarieven toe te voegen aan het onder het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access gereguleerde referentieaanbod ten aanzien van haar ODF-access FttH dienstverlening.