Kruimelpad

Internationaal spoorvervoer

Internationale personenvervoerdienst aanmelden

Bent u als spoorwegonderneming van plan reizigerstreinen te laten rijden tussen Nederland en andere landen? Dan moet u dat melden bij de ACM.

Waarom moet u een internationale personenvervoerdienst vooraf aanmelden?

Dat staat in artikel 57 lid 4 van de Spoorwegwet. Zo kunnen andere aanbieders, overheden en de spoorbeheerder ons vragen uw nieuwe internationale personenvervoerdienst te beoordelen. Daarbij kan het gaan om 1 of beide van de volgende vragen:

 • Is het hoofddoel van uw nieuwe dienst internationaal vervoer?
 • Gaat uw nieuwe dienst te veel ten koste van bestaande vervoerders?

Krijgen wij een aanvraag voor zo’n beoordeling? Dan onderzoeken wij uw plannen.

Wanneer moet u de aanmelding doen?

Het treindienstregelingjaar loopt van midden december tot midden december. Wilt u met uw internationale personenvervoerdienst meedraaien in de eerstvolgende dienstregeling, vanaf het begin of vanaf een later moment? Meld uw dienst dan uiterlijk midden februari aan. Als u de aanmelding later doet, loopt u het risico dat u het hele eerstvolgende treindienstregelingjaar nog niet kunt meedraaien.

Hoe doet u de aanmelding?

U kunt een informeel gesprek bij ons aanvragen voordat u de aanmelding doet. Dan kunt u uw plannen toelichten. Wij vertellen u dan meer over de eisen aan de aanmelding en de procedure.

U doet de aanmelding met het meldformulier internationale personenvervoerdienst. Let daarbij op de volgende punten.

 1. Vul het formulier in het Nederlands in. Stuurt u bijlagen mee in een andere taal? Dan kunnen wij u vragen om die bijlagen te vertalen in het Nederlands.
 2. Vul alle verplichte velden van het formulier in. De niet-verplichte velden kunt u later invullen. Dat moet uiterlijk als andere bedrijven een beoordeling hebben aangevraagd.
 3. Wilt u dat wij gegevens vertrouwelijk behandelen? Vul ze dan vet in. Of voeg ze toe in een bijlage. Wij bekijken dan of we deze gegevens volgens artikel 10 van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) inderdaad vertrouwelijk moeten behandelen.
 4. Stuur het formulier met alle gevraagde bijlagen per post naar:
  Autoriteit Consument & Markt
  T.a.v. de Directie Telecom, Post en Vervoer
  Postbus 16326
  2500 BH Den Haag

Lees hier wat de ACM doet met uw persoonsgegevens.

Wat doet de ACM met uw aanmelding?

Wij publiceren uw aanmelding in de Staatscourant en op onze website. We geven de aanmelding ook door aan nationale vervoerders en overheden.

Beleidsregel ACM internationale passagiersvervoerdienst

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.