Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Algemene voorwaarden

Verkoopt u aan consumenten? U kunt algemene voorwaarden gebruiken. Dat is niet verplicht, want u en uw klanten kunnen altijd terugvallen op de wettelijke regels voor koop en verkoop.

Misschien moet u als lid van een brancheorganisatie voorwaarden verplicht toepassen. Kijk hiervoor op de website van de SER . Of misschien stelt uw brancheorganisatie algemene voorwaarden ter beschikking die u mag gebruiken.

Kiest u zelf voor algemene voorwaarden? Lees hieronder waaraan u zich moet houden.

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn vaak de kleine lettertjes bij een koop of dienst. Er zijn allerlei namen voor, bijvoorbeeld: betalingsvoorwaarden, garantiebepalingen, bezorgregeling, servicevoorwaarden, leveringsvoorwaarden of reparatievoorwaarden. Voor de wet zijn dit allemaal ‘algemene voorwaarden’. Ze hebben 2 kenmerken:

  • Het zijn randvoorwaarden. Ze mogen niet gaan over de kern van de koop of dienst. U mag bijvoorbeeld de prijs van een product, de hoeveelheid of de kleur niet als algemene voorwaarde opnemen.
  • Het zijn standaardvoorwaarden. U gebruikt ze bij alles wat u consumenten levert.

Wanneer gelden uw algemene voorwaarden?

Gebruikt u algemene voorwaarden? En weet een consument dat, op het moment dat hij of zij iets koopt of een dienst afneemt? Dan gelden ze. Uw algemene voorwaarden moeten in elk geval voldoen aan 2 eisen.

Houdt u zich niet aan deze 2 eisen? Dan kan een consument uw algemene voorwaarden ongeldig maken. Dit heet ook wel ‘vernietigen’. Dat moet de consument u wel laten weten. En hij moet u vertellen waarom hij uw algemene voorwaarden vernietigt. U kunt u er dan niet op beroepen voor de koop of dienst waar het om gaat.

Wilt u meer weten over algemene voorwaarden, of wilt u juridisch advies?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel . Of zoek op advocatenorde.nl  specialisten consumenten-/contractenrecht. Zij weten wat u wel en niet kunt opnemen in uw voorwaarden. Ze kunnen uw algemene voorwaarden ook regelmatig nakijken. Wetten kunnen veranderen. Misschien voldoen uw algemene voorwaarden daardoor niet meer aan de regels.

Verkoopt u aan consumenten én aan zakelijke klanten?

Het is verstandig om aparte voorwaarden op te stellen voor verkoop aan consumenten. Let op: het kan zijn dat kleine ondernemers en zzp’ers dezelfde bescherming hebben als consumenten tegen onredelijke algemene voorwaarden. Dit noemen we ‘reflexwerking’. Vraag hierover advies bij een jurist.