Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Abonnementen en leveringscontracten aanbieden

Verkoopt u aan consumenten abonnementen, lidmaatschappen of contracten voor regelmatige levering van producten of diensten? Zorg dat consumenten hun keuze kunnen maken op basis van goede informatie, voordat ze een abonnement of leveringscontract afsluiten. Hier zijn wettelijke regels voor, net als voor verlengen en opzeggen. In uw algemene voorwaarden mag u niet van deze regels afwijken.

Laat abonnementen of leveringscontracten voor bepaalde tijd niet automatisch doorlopen

Heeft u een abonnement of leveringscontract voor bepaalde tijd verkocht? Dat mag u na afloop niet stilzwijgend voor bepaalde tijd verlengen. Het contract moet automatisch stoppen of doorlopen voor onbepaalde tijd. Dan mag de consument elk moment opzeggen. De opzegtermijn is dan 1 maand. U kunt na afloop ook een nieuw abonnement of leveringscontract voor bepaalde tijd aanbieden. Doe dat duidelijk, zodat consumenten weten waar ze ja of nee op zeggen.

Verlenging bij dagbladen en tijdschriften

Een abonnement op een dagblad of tijdschrift mag u stilzwijgend verlengen voor maximaal 3 maanden. De opzegtermijn is dan 1 maand. Of 3 maanden als het blad minder dan 1 keer per maand verschijnt.

Maak opzeggen niet moeilijk

Zorg dat consumenten hun abonnement of leveringscontract net zo kunnen opzeggen als ze het hebben afgesloten. Wie aan de balie van de sportschool een abonnement afsluit, kan dus aan de balie opzeggen. Ook al staat in uw voorwaarden dat er een brief naar een postadres moet.

Zorg dat consumenten op iedere dag van de maand kunnen opzeggen. U mag niet verplichten om op te zeggen op een bepaald moment of pas na een bepaalde looptijd. Het abonnement of leveringscontract eindigt maximaal 1 maand na opzegging.

Laat proefabonnementen automatisch stoppen

Biedt u een proefabonnement aan om de consument te laten kennismaken met uw blad of dienst? Dat geldt dan voor een beperkt aantal nummers of een beperkte tijd. Het abonnement moet automatisch stoppen. U mag niet in uw voorwaarden bepalen dat de consument moet opzeggen als hij het abonnement niet wil laten doorlopen.

Lees meer over onredelijke bepalingen in algemene voorwaarden