Wanneer kan ik mijn abonnement voor telefonie, internet of televisie opzeggen?
Informatie vooraf
Meestal zegt u een abonnement op wanneer u een keuze hebt gemaakt voor een ander abonnement. Vraagt of krijgt u een nieuw aanbod voor telefonie, internet of televisie? Dan moet u eerst informatie krijgen over de belangrijkste eigenschappen van de dienst. Bijvoorbeeld:
- de kwaliteit van het netwerk
- de snelheid van het internet of de inhoud van het zenderpakket
- de looptijd van het contract
- de vaste kosten en kosten voor uw verbruik
- de kosten van het opzeggen
Zo kunt u verschillende aanbiedingen van providers vergelijken. En de dienst kiezen die bij uw situatie past.
Sluit u een contract af? Dan krijgt u een duidelijke samenvatting van deze informatie.
Let op: deze informatie geldt als u minstens aan 2 van deze 3 voorwaarden voldoet:
- U heeft gemiddeld minder dan 50 medewerkers
- Uw activa zijn maximaal 6.000.000 euro
- Uw netto-omzet is maximaal 12.000.000 euro
Of u bent een organisatie zonder winstoogmerk.
Contract en looptijd
Hoe lang u aan uw zakelijk telecomabonnement vast zit, hangt van uw contract af. Vaak is dat 1 of 2 jaar. Tijdens de looptijd van het abonnement kunt u niet zomaar van het abonnement af. Maar sommige abonnementen kunt u altijd opzeggen. Lees daarom uw contract goed door. Dan weet u wat voor u geldt.
U kunt ook kiezen voor een abonnement dat langer duurt. Dan moet u daar wel duidelijk zelf mee akkoord zijn. En een aanbieder moet een goede reden hebben om u zo lang vast te willen houden. Een korting kan bijvoorbeeld een goede reden zijn.
Wilt u uw abonnement stoppen? En zit u er nog aan vast? U kunt altijd weg. Vaak moet u hier wel voor betalen. Bijvoorbeeld: de kosten voor de tijd die het abonnement nog zou duren. Of als u een telefoon wilt houden die bij het abonnement hoorde. In uw contract staat waar u voor betaalt en hoeveel.
Eén maand opzegtermijn
Is de vaste looptijd van uw abonnement voorbij? Dan kunt u het abonnement kosteloos opzeggen wanneer u wilt. U hebt een opzegtermijn van maximaal 1 maand. Die maand gaat meteen lopen op de dag dat u uw abonnement opzegt.
Tenminste een maand voordat uw contract afloopt, stuurt uw aanbieder u een bericht hierover. U krijgt dan ook een aanbod met de voordeligste tarieven die dan gelden. U hoeft niet op dit aanbod in te gaan. U kunt ook kiezen voor een andere aanbieder.
Gaat u wel in op het aanbod? Dan gaat er meestal een nieuwe looptijd in van 1 of 2 jaar. Dit heet een verlenging. Lees uw nieuwe contract goed door. Dan weet u waar u aan toe bent.
Zegt u uw abonnement niet op? Dan blijft uw abonnement doorlopen totdat u het opzegt.
Ik heb mijn abonnement verlengd of gewijzigd
Heeft u tussentijds uw abonnement veranderd bij uw aanbieder? Heeft u bijvoorbeeld akkoord gegeven voor sneller internet? Of heeft u zelf uw oude abonnement verlengd? Dan sluit u een nieuw abonnement af. De vaste periode van bijvoorbeeld 1 of 2 jaar begint opnieuw. In deze periode kunt u niet zomaar van het abonnement af. Is de periode van 1 of 2 jaar voorbij? Dan heeft u weer een maand opzegtermijn.
Heeft u een klacht over de opzegging?
Bespreek uw klacht eerst met uw aanbieder. Probeer samen een oplossing te vinden. Komt u er samen niet uit? Schakel dan juridische hulp in. Bijvoorbeeld van een advocaat, bedrijfsjurist of rechtsbijstandsverzekering. Bent u lid van een brancheorganisatie? U kunt daar soms ook terecht voor juridisch advies.
Daarnaast is het belangrijk dat u uw klacht bij ons meldt. Wij gebruiken uw informatie om te zien of er problemen zijn in de telecommarkt.