Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Netneutraliteit

Internetaanbieders moeten u vrij en open toegang bieden tot het internet. Dit heet netneutraliteit. Internetaanbieders mogen de toegang tot internetdiensten niet blokkeren of onnodig beperken. Of een apart tarief in rekening brengen voor het gebruik van bepaalde internetdiensten.

Beheer van het internetverkeer

Uw internetaanbieder moet zorgen dat het internetverkeer goed verloopt. Hij mag maatregelen nemen om problemen te voorkomen. Deze maatregelen moeten redelijk en begrijpelijk zijn. Ze moeten in verhouding staan tot de problemen die de aanbieder wil voorkomen. Ze mogen geen onderscheid maken naar inhoud of toepassingen. En uw aanbieder moet u vertellen welke gevolgen deze maatregelen kunnen hebben voor de kwaliteit van uw internettoegang, uw privacy en de bescherming van uw persoonsgegevens.

Wanneer mag mijn internetaanbieder ingrijpen in het internetverkeer?

Alleen in uitzonderlijke gevallen mag uw aanbieder maatregelen nemen die verder gaan dan hierboven omschreven. Dat mag bijvoorbeeld:

  • als het heel erg druk is op het internet. Dan mag een aanbieder internetdiensten blokkeren om het internet bereikbaar te houden. Dit is heel uitzonderlijk en mag alleen als het echt niet anders kan.
  • als de veiligheid van het internet in gevaar komt. Bijvoorbeeld als een website schadelijke software verspreidt. Dan mag een aanbieder de toegang tot zo’n site blokkeren.
  • als een wet of een rechter een blokkade heeft opgelegd. Dan moet een aanbieder de toegang blokkeren.

Waar moet ik op letten als ik een internetabonnement afsluit?

Uw internetaanbieder mag geen voorwaarden gebruiken die uw toegang tot het internet onnodig  beperken. U moet  zelf kunnen bepalen waarvoor u de internetverbinding gebruikt. En u mag zelf kiezen welke eindapparatuur u gebruikt.

Uw aanbieder moet u vooraf ook duidelijk vertellen wat  hij doet als het netwerk overbelast raakt. Welke diensten krijgen dan voorrang? En welke worden minder of helemaal niet meer doorgegeven?

Bijvoorbeeld: bij drukte op het internet vertraagt de aanbieder het downloaden van video’s. Hierdoor kunnen klanten gewoon blijven e-mailen.

Uw internetaanbieder moet in uw contract bij uw abonnement ook vermelden welke internetsnelheid u mag verwachten.