Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Open toegang en duidelijke internetsnelheid

Als u een internetabonnement hebt, dan moet uw internetaanbieder u toegang bieden tot het hele internet. Dit heet ‘open internet’ of netneutraliteit. Ook moet uw aanbieder duidelijk vertellen welke internetsnelheid u mag verwachten.

Snel naar:

Open toegang tot het internet

U mag zelf bepalen waarvoor u uw internetverbinding gebruikt. U moet alle websites op het internet kunnen bezoeken. En u mag zelf kiezen welke eindapparatuur u gebruikt. Uw internetaanbieder mag geen voorwaarden gebruiken die uw toegang tot het internet onnodig beperken.

Maatregelen om het internet te laten werken

Om het internetverkeer in goede banen te leiden mag uw aanbieder wel zogenaamde verkeersbeheersmaatregelen nemen. Maar alleen als ze voldoen aan 3 voorwaarden:

  1. Ze zijn redelijk en begrijpelijk.
  2. Ze staan in verhouding tot de problemen die voorkomen worden.
  3. Ze maken geen onderscheid naar inhoud van internetverkeer of de gebruikte toepassing.

Uw aanbieder moet u ook vertellen welke maatregelen hij neemt. En welke gevolgen deze maatregelen hebben op de kwaliteit van uw internettoegang en uw privacy.

Voorbeeld 1

De aanbieder mag uw verbinding vertragen of stopzetten als uw mobiele internetbundel op is.

Voorbeeld 2

Bij bijzondere drukte op het internet mag uw aanbieder het downloaden van video’s vertragen. Hierdoor kunnen klanten bijvoorbeeld wel blijven appen.

Voorbeeld 3

Zero-rating is verboden. Bij zero-rating mogen klanten bepaalde websites of apps onbeperkt gebruiken zonder kosten of datalimiet. Bijvoorbeeld muziek- of video-apps. In 2021 heeft de Europese rechter zero-rating verboden.

Ingrijpen in het internetverkeer

Alleen in uitzonderlijke gevallen mag uw aanbieder de toegang tot bepaalde internetdiensten beperken of blokkeren. Bijvoorbeeld als dit nodig is om:

  • ervoor te zorgen dat het netwerk en uw eindapparaten veilig blijven werken of
  • opstoppingen in het netwerk te voorkomen of de gevolgen daarvan te beperken of
  • te voldoen aan de wet of een uitspraak van de rechter

Voorbeeld 1

Verspreidt een website software die uw pc of telefoon kapot maakt of hackt? Dan mag een aanbieder de toegang tot zo’n site blokkeren.

Voorbeeld 2

Als het heel erg druk is op het internet, dan mag een aanbieder internetdiensten blokkeren om het internet bereikbaar te houden. Dit is heel uitzonderlijk en mag alleen als het echt niet anders kan.

Voorwaarden over internet in uw contract

In uw contract vermeldt uw aanbieder:

  • Welke diensten u wel of niet kunt gebruiken als het netwerk overbelast is.
  • Bij een mobiele internetverbinding: de verwachte downloadsnelheid en uploadsnelheid.
  • Voor vaste internetverbindingen:
    • de minimale downloadsnelheid en uploadsnelheid. Dit is de snelheid die uw internetverbinding altijd moet kunnen halen.
    • de normaal beschikbare downloadsnelheid en uploadsnelheid. Dit is de snelheid die uw internetverbinding gewoonlijk heeft op een willekeurig moment van de dag.
    • de maximale downloadsnelheid en uploadsnelheid. Dit is de hoogst haalbare snelheid van uw internetverbinding.

Meet uw internetsnelheid

Op internet vindt u verschillende tests om uw internetsnelheid te bepalen. Vaak kunt u een meting doen op de website van uw internetaanbieder. Maar u kunt ook een andere test doen, bijvoorbeeld via Measurement Lab of Speedtest.

Let op het volgende bij het meten van uw internetsnelheid:

  • Meet op verschillende momenten.
  • Zet al uw andere apparaten uit die op uw internet zijn aangesloten.
  • Gebruik geen oude computer of laptop.
  • Zet alle programma's uit tijdens het meten.
  • Sluit de computer of laptop aan met een netwerkkabel, zo dicht mogelijk bij uw aansluitpunt. Dus niet draadloos via wifi, want dat is vaak langzamer.