Concurrentie in de financiële sector

Toezicht op betaalsystemen

Voorwaarden voor toegang tot betaalsystemen

Consumenten kunnen op steeds meer manier betalen. Met PIN, contactloos, met PayPal, iDeal of creditcard. Dit zijn allemaal voorbeelden van betaaldiensten. Betaaldienstverleners zijn afhankelijk van betaalsystemen. Om toegang tot deze systemen te krijgen moeten de betaaldienstverleners voldoen aan voorwaarden. Aanbieders van betaalsystemen bepalen die voorwaarden. De ACM let erop dat de voorwaarden de concurrentie niet onnodig beperken.

Als u aanbieder van een betaalsysteem bent

U mag voorwaarden stellen aan betaaldienstverleners die toegang vragen tot uw betaalsysteem. Die voorwaarden moeten op feiten gebaseerd en voor alle betaaldienstverleners gelijk zijn. De voorwaarden moeten nodig zijn om uw betaalsysteem veilig te houden. Voldoen de voorwaarden hier niet aan? Dan zijn ze verboden. Bij overtreding kunnen wij een boete opleggen. Deze regels gelden niet voor enkele grote betaalsystemen . Welke dit zijn, leest u in de Ministeriële Besluiten Stcrt. 2012 nr. 17461  en FM 2014/1894 .

Als u betaaldienstverlener bent

Wilt u toegang tot een betaalsysteem en vindt u dat de aanbieder daarvan zich niet aan de regels houdt? Laat het ons weten. Wij letten erop dat aanbieders van betaalsystemen zich aan de regels houden.

Meer informatie

 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.