Toezicht op betaalsystemen

Om nieuwe betaalmethodes en betaaldiensten aan te bieden is er toegang tot de achterliggende betaalsystemen nodig. Daarom hebben nieuwe spelers recht op:

  • Toegang tot betaalsystemen
  • Een eigen bankrekening

Lees hieronder wat dit voor u betekent.

Als u aanbieder van een betaalsysteem bent

U mag voorwaarden stellen aan betaaldienstverleners die toegang vragen tot uw betaalsysteem, maar alleen als de voorwaarden :

  • op feiten gebaseerd zijn,
  • gelijk zijn voor alle betaaldienstverleners,
  • nodig zijn om uw betaalsysteem veilig te houden.

Voldoen de voorwaarden hier niet aan? Dan zijn ze verboden. Bij overtreding kan de ACM een boete opleggen.

Let op: Deze regels gelden niet voor enkele grote betaalsystemen . Welke dit zijn, leest u in de Ministeriële Besluiten Stcrt. 2012 nr. 17461  en FM 2014/1894 .

Als u een bank bent

Verzoeken van betaaldienstverleners voor een eigen bankrekening moet u accepteren . Betaaldienstverleners hebben immers voor een goede en snelle werking van hun producten een eigen bankrekening nodig. Mocht u een verzoek van een betaaldienstverlener voor een bankrekening toch weigeren of juist zijn of haar bankrekening opzeggen, dan verzoeken we u dit per omgaande aan de ACM te melden. Dat kan via bijgevoegd formulier.

Als u betaaldienstverlener bent

Wordt de toegang voor u onnodig beperkt of zelfs geweigerd? Laat het ons weten. Wij letten erop dat bedrijven zich aan de regels houden.

Meer informatie

Meld het bij de ACM

Bent u van mening dat bedrijven in de financiële sector zich niet aan de regels houden? Meld dit dan aan de ACM.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.