Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

06- en 0970-nummers voor spraak en data

Telecomaanbieders mogen 06-nummers alleen gebruiken voor mobiele telefonie. Dit is telefonie waarbij de telecomaanbieder een radionetwerk gebruikt om communicatie over grote afstanden mogelijk te maken. 0970-nummers gebruikt u voor andere toepassingen.

Toepassingen voor 0970-nummers

0970-nummers gebruikt u voor de volgende toepassingen, waarvoor u geen 06-nummers in mag zetten:

 • Machine to Machine (M2M)
  Zelfstandig werkende apparaten die automatisch met elkaar communiceren. Bijvoorbeeld slimme energiemeters, navigatiesystemen, dongels voor mobiel internet op laptops, e-readers en bloeddrukmeters.
 • Machine to Human (M2H)
  Zelfstandig werkende apparaten. Bijvoorbeeld beveiligings- of alarmsystemen die een beveiligingsbedrijf bellen en auto’s die na een aanrijding 112 bellen.
 • Human to Machine (H2M)
  Zelfstandig werkende apparaten die iemand op afstand instelt. Bijvoorbeeld beveiligingscamera’s en thermostaten.
 • Human to Human (H2H)
  Verbindingen waarbij mensen met één druk op de knop een geprogrammeerd nummer kiezen om met anderen te communiceren. Bijvoorbeeld telefoons in liften voor automatische verbinding met een hulpdienst, tablets die alleen sms’jes, apps en mails versturen.

Het juiste nummer voor de juiste toepassing

U mag spraaktelefonie aanbieden met 0970-nummers. Samen met uw wederverkopers en uw klanten bent u er verantwoordelijk voor dat de nummers voor de juiste toepassing worden gebruikt.

Dienst met een 06-nummer

Zet duidelijk in het contract dat de klant het 06-nummer niet mag gebruiken voor toepassingen voor 0970-nummers. En dat als de klant zo’n toepassing wil aanbieden, deze een 0970-nummer moet gebruiken.

Tablets met een SIM-kaart

Gebruik voor tablets alleen 0970-nummers. Met tablets bellen mensen niet. Tablets kunnen prima het internet op met 0970-nummers.

Een klant gebruikt toch een 06-nummer voor een 0970-dienst

Neem onmiddellijk maatregelen om het verkeerde gebruik te stoppen. U kunt de dienst beëindigen of de klant een 0970-nummer laten gebruiken. Doet u dat niet? Dan houdt de ACM u verantwoordelijk voor het verkeerde gebruik. Wij kunnen u dan een boete opleggen.

Informeer uw klanten

U bent verplicht uw klanten goed te informeren over het juiste gebruik van 06- en 0970-nummers:

 • Online: als klanten hierover informatie zoeken op uw website.
 • Rechtstreeks: als klanten hierover vragen stellen in uw winkel.
 • Telefonisch: als klanten hierover vragen stellen aan uw callcenter.

Bereikbaar zijn met 0970-nummers binnen de Europese Unie

Uw klanten horen met 0970-nummers ook in een ander Europees land bereikbaar te zijn. Toch levert dit soms problemen op omdat sommige buitenlandse providers deze nummers niet kennen.

Heeft u te maken met een buitenlandse aanbieder die deze nummers niet kent? Dan kunt u hem verwijzen naar onze Engelse website waar wij buitenlandse aanbieders over 0970-nummers informeren.