Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Informatienummers aanvragen

U kunt informatienummers aanvragen als bedrijf, instelling of particulier. Kies welk informatienummer het beste bij uw dienst past.

0900-nummers voor serieuze informatie

0900-nummers zijn bedoeld voor serieuze informatie. Ook mag u een gratis klantenservice aanbieden. U mag 0900-nummers niet gebruiken voor amusement, sekslijnen, betaalde doorschakeldiensten of betaaldiensten.

0909-nummers voor amusement

0909-nummers zijn bedoeld voor amusement, zoals spelletjes, prijsvragen en horoscopen. Ook mag u serieuze informatie aanbieden. U mag 0909-nummers niet gebruiken voor sekslijnen, betaalde doorschakeldiensten of betaaldiensten.

0906-nummers voor sekslijnen

0906-nummers worden gebruikt voor erotische diensten. Maar u mag ze ook voor serieuze informatie of amusement gebruiken. U mag 0906-nummers niet gebruiken voor betaalde doorschakeldiensten.

0800-nummers voor gratis informatie

0800-nummers gebruikt u om uw klanten gratis informatie of diensten aan te bieden. Bellen naar 0800-nummers is gratis voor de beller. U mag daarom geen kosten voor uw dienst rekenen. U betaalt de belkosten van de beller.

18xy-nummers voor abonnee-informatie

18xy-nummers zijn bedoeld voor abonnee-informatie. Via een 18xy-nummer biedt u in ieder geval telefoonnummers van abonnees waar de beller naar zoekt. Ook mag u openbare, algemene informatie geven en bellers doorschakelen als zij daar expliciet toestemming voor geven. Bellers doorschakelen naar 0800-nummers mag niet.

Speciale informatienummers voor veel bellers in korte tijd

U verwacht heel veel bellers in heel korte tijd, bijvoorbeeld bij een ramp, actie of televisieprogramma. Er zijn hiervoor speciale 0800- en 090x-nummers voor 11 of meer oproepen per seconde. U kunt dit vermelden op het aanvraagformulier. Lees ook de Beleidsregels uitgifte en beheer van medianummers.

Dit betaalt u

  • Voor een kort informatienummer (0900-1234, 0909-1234, 0906-1234 en 0800-1234) betaalt u eenmalig 118 euro als de ACM het nummer toekent. Daarna betaalt u jaarlijks € 45 per nummer aan toezichtkosten.
  • Voor een lang informatienummer (0900-12345678, 0909-12345678, 0906-12345678 en 0800-12345678) betaalt u eenmalig 61 euro als de ACM het nummer toekent. Daarna betaalt u jaarlijks 23 euro per nummer aan toezichtkosten.
  • Voor een abonnee-informatienummer betaalt u eenmalig 967 euro als de ACM u het nummer toekent. Daarna betaalt u jaarlijks 181 euro aan toezichtkosten.

De tarieven worden jaarlijks aangepast. De kosten die u per jaar betaalt, zijn voor het hele kalenderjaar. Heeft u het informatienummer ná 1 januari aangevraagd? Dan moet u voor het hele jaar toezichtkosten betalen.

Afwijzing van uw aanvraag

Het gebruik van nummers moet voldoen aan de wet- en regelgeving. Daarom beoordeelt de ACM uw aanvraag streng. In de volgende situaties kunnen we uw aanvraag weigeren:

  • Uw bedrijf mag de dienst niet aanbieden met het aangevraagde nummer.
  • Wij verwachten dat uw bedrijf niet aan de wet- en regelgeving over nummers zal of kan voldoen.
  • Toekenning zou in strijd zijn met de Telecommunicatiewet of daarop gebaseerde regelgeving.
  • Wij verwachten niet dat uw bedrijf de dienst binnen de voorgeschreven termijn aanbiedt. Hierbij toetsen wij onder andere of de dienst voldoet aan de regels die gelden voor het gebruik ervan. Denk bijvoorbeeld aan een vergunning van de Kansspelautoriteit bij het aanbieden van een kansspel. Of een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten of De Nederlandsche Bank bij het aanbieden van vergunningplichtige financiële diensten.
  • Wij hebben eerder een aanvraag geweigerd. Of eerder een nummer ingetrokken dat was toegekend aan uw bedrijf.
  • Er bestaat ernstig gevaar dat het informatienummer ook zal worden gebruikt voor criminele activiteiten. Dit is omschreven in artikel 3 van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob). Wij kunnen u verzoeken een Bibob-vragenformulier in te vullen. Naar aanleiding van uw antwoorden kunnen wij het Bureau Bibob om een advies vragen. Bij een negatief advies van het Bureau Bibob wijst de ACM een aanvraag af.

Bronnen