Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Zeeuwse kranten hoeven niet langer onafhankelijk van elkaar te opereren

De regionale kranten PZC editie Zeeuws Vlaanderen en BN/De Stem editie Zeeland hoeven niet langer onafhankelijk van elkaar te opereren. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten na onderzoek naar de concurrentiesituatie van regionale dagbladen in Zeeuws Vlaanderen.

In 2000 verbond de ACM voorschriften aan het samengaan van de moederbedrijven van PZC en BN/De Stem (Wegener en VNU dagbladen). De ACM wilde met die voorschriften de onderlinge concurrentie tussen de twee regionale kranten in Zeeuws Vlaanderen in stand houden en de onderlinge redactionele onafhankelijkheid van beide bladen waarborgen. Bovendien wilde de ACM dat beide titels in Zeeuws-Vlaanderen verspreid bleven worden. Op die manier wilde de ACM voorkomen dat een machtspositie zou ontstaan die partijen de mogelijkheid gaf om prijzen te verhogen en de kwaliteit te verminderen.

Regionale nieuwsmarkt is gewijzigd

Het medialandschap is de afgelopen jaren sterk gewijzigd door de opkomst van online media. Dat heeft de ACM al vastgesteld bij de beoordeling van de overname van Mecom door De Persgroep in 2015 en de overname van TMG door Mediahuis eerder dit jaar. Ook op de regionale nieuwsmarkt in Zeeuws Vlaanderen is deze ontwikkeling zichtbaar. De marktomstandigheden zijn daar zodanig gewijzigd dat de voorschriften geen doel meer dienen. Door de opkomst van regionale nieuwswebsites is er nu voldoende concurrentiedruk op de regionale dagbladen in Zeeuws Vlaanderen. Bovendien hebben de twee regionale dagbladen  te kampen met dalende oplages. De ACM ziet dan ook geen risico’s voor de mededinging als de kranten niet langer onafhankelijk van elkaar opereren.