TenneT TSO B.V. heeft het voorstel voor het wijzigen van de fallback procedures in de Core regio aan de ACM ter goedkeuring voorgelegd.
De Fallback procedures zijn nodig voor de vrije handel in elektriciteit in Europa. Als de standaard procedures onverhoopt niet werken, zullen deze procedures er voor zorgen dat de handel toch kan doorgaan. Dat draagt bij aan een betaalbare, betrouwbare én duurzame energievoorziening.
De reden voor het wijzigen van de huidige fallback procedures is de wijziging van de tijd voor de ontkoppeling in de Core capaciteitsberekeningsregio.
CACM Verordening
Op 15 augustus 2015 is Verordening (EU) 2015/1222 van de Commissie van 24 juli 2015 tot vaststelling van richtsnoeren betreffende capaciteitstoewijzing en congestiebeheer (hierna: CACM Verordening), in werking getreden. Deze verordening heeft als doel om een Europese geïnterconnecteerde eenvormige day-ahead- en intraday elektriciteitsmarkt te creëren. Op grond van de CACM Verordening moeten de transmissiesysteembeheerders binnen (delen van) de Europese Unie diverse voorstellen ontwikkelen en ter goedkeuring voorleggen aan hun eigen regulerende instanties (in Nederland is dit de ACM).
Het voorstel
De transmissiesysteembeheerders moeten volgens artikel 44 van de CACM Verordening een voorstel voor de fallback procedures in de Core-regio ontwikkelen. Op 4 maart 2022 ontving de ACM het voorstel voor het wijzigen van de fallback procedures in de Core-regio van TenneT.
Het voorstel moet, volgens de CACM-Verordening, robuuste en tijdige fallback procedures bevatten, om een efficiënte, transparante en niet-discriminerende capaciteitstoewijzing te waarborgen voor gevallen waarin het eenvormige day-aheadkoppelingsproces geen resultaten oplevert.
De ACM moet binnen zes maanden na ontvangst van het voorstel door de laatste betrokken regulerende instantie van de Core regio een besluit nemen.
Lees het bericht in de Staatscourant
Reacties welkom
Heeft uw organisatie belang bij het besluit dat de ACM gaat nemen? Dan kunt u via deze openbare consultatie uw zienswijze geven op deze publicatie. De ACM weegt binnengekomen reacties zorgvuldig mee voordat zij een besluit neemt.
Tot wanneer kunt u reageren?
We ontvangen uw reactie graag uiterlijk op 18 maart 2022
Hoe kunt u reageren?
Vermeld graag het zaaknummer ACM/22/177312. U kunt uw reactie per post (en in kopie per e-mail) insturen. Vanwege de coronacrisis kunt u tijdelijk ook post digitaal naar ons sturen, via ACM-Post@acm.nl.
per post:
Autoriteit Consument en Markt
t.a.v. Directie Energie
Postbus 16326
2500 BH Den Haag
per e-mail:
secretariaat.DE@acm.nl
Vertrouwelijke gegevens?
Misschien zijn passages uit uw reactie vertrouwelijk. Als u vindt dat gegevens vertrouwelijk zijn, dan kunt u dat aangeven en uitleggen waarom dat zo is. Bevat uw reactie in uw ogen vertrouwelijke passages? Dan ontvangen wij graag twee versies van uw reactie: een vertrouwelijke en een openbare versie van uw reactie.