Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Verslag congestie-ontvangsten TenneT 2022

Ieder jaar doet TenneT verslag van de toevoegingen en onttrekkingen aan de opbrengsten uit congestie op de buitenlandverbindingen. De ACM heeft de onttrekkingen door TenneT aan deze opbrengsten in het jaar 2022 gecontroleerd en concludeert dat ze conform de Europese regelgeving zijn.

De hoogspanningsnetten in Nederland, Noorwegen, Duitsland, Belgiƫ en Engeland zijn via interconnectoren met elkaar verbonden. Hierdoor kan elektriciteit grensoverschrijdend verhandeld worden. TenneT beheert deze verbindingen, met uitzondering van de verbinding met Engeland.

Indien de vraag naar capaciteit op een verbinding groter is dan het aanbod, dan wordt deze capaciteit geveild. De opbrengsten van deze veiling moeten de eigenaren van deze verbinding apart beheren. Deze opbrengsten moeten zij met voorrang inzetten om de capaciteit te handhaven of te vergroten. Wanneer deze doelen op een adequate wijze worden gehaald, kan TenneT na goedkeuring van de ACM de opbrengsten inzetten om de transporttarieven te verlagen.

Bij de tarieven 2022 zijn geen congestie-ontvangsten ingezet vanwege de hoge kosten die TenneT verwachtte te maken om de interconnectiecapaciteit te handhaven of te vergroten.

Uit het verslag blijkt dat de opbrengsten in 2022 hoger waren dan de kosten die TenneT heeft onttrokken. Het resterende bedrag heeft TenneT conform de Europese regelgeving op een aparte rekening gezet. Naar verwachting zal TenneT deze overgebleven congestie-ontvangsten in 2023 alsnog inzetten om de interconnectiecapaciteit beschikbaar te stellen.

 

Documenten

Verslag congestie-ontvangsten TenneT 2022 (PDF - 213.38 KB)
 

Bijlagen

Report auction receipts TenneT TSO B.V. 2022 (PDF - 251.89 KB)