Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak voorzieningenrechter misleidende doorschakeldienst Coronatests

De ACM heeft het nummer 0906-2121212 definitief ingetrokken. Het nummer werd gebruikt door Caramello Online Services BV (Caramello) voor een doorschakeldienst die bellers onder andere doorverbond naar het gratis nummer van de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest. De kosten bedroegen 90 cent per minuut inclusief de duur van het doorverbonden gesprek.

Eerder blokkeerde de ACM het nummer al, mede naar aanleiding van een signaal van het consumentenprogramma Radar, een brief van GGD GHOR Nederland en consumentenklachten. Ook de betaling gerelateerd aan het nummer is toen opgeschort, zodat de inkomsten niet werden uitbetaald aan de nummergebruiker.

Nadat Caramello bezwaar had aangetekend tegen de blokkering van het nummer en de betalingen, én tegen de intrekking van het nummer, heeft zij vervolgens de voorzieningenrechter verzocht, die beslissingen te schorsen en te bepalen dat zij wel zou worden uitbetaald. De voorzieningenrechter heeft dat verzoek in essentie afgewezen.

De rechter oordeelde, dat de ACM zich terecht op het standpunt stelt dat de Google-advertentie van verzoekster misleidend is en dat de mobiele website en de bij het bellen uitgesproken tekst misleidende omissies bevatten. Volgens de rechter was ACM daarom bevoegd het informatienummer in te trekken. Hij vond de intrekking ook proportioneel, mede omdat de GGD aan de ACM had bericht dat de dienst van Caramello gevolgen kan hebben voor de bereidheid van mensen om zich te laten testen en daarmee voor de verspreiding van het coronavirus.

De Voorzieningenrechter stemt ook ermee in, dat de ACM, met uitzondering van een aantal passages, het intrekkingsbesluit openbaar maakt en dat zij mededeling doet in de Staatscourant over de overtredingen.