Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak CBb gewijzigde x-factorbesluiten energie

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 18 januari 2018 uitspraak gedaan op de beroepen van Liander, Enexis, Enduris, Rendo, Stedin, Westland Infra Netbeheer en Zebra Gasnetwerk (regionale netbeheerders gas en elektriciteit) tegen de gewijzigde x-factorbesluiten gas en elektriciteit van 25 augustus 2016. Bij die besluiten had de ACM de x-factorbesluiten gas en elektriciteit voor de periodes 2011-2013 en 2014-2016 gewijzigd, onder meer omdat bij de vaststelling ervan was uitgegaan van onjuiste gegevens.

De wijziging leverde een besparing op van ongeveer 100 miljoen euro voor afnemers van elektriciteit en gas over de periode 2011-2016. Deze besparing blijft door de uitspraak van de rechter behouden.

Voor de ACM is dit een belangrijke uitspraak. Niet alleen vanwege de besparing voor de afnemer, maar ook omdat het CBb heeft bevestigd dat de ACM x-factorbesluiten mag wijzigen als blijkt dat is uitgegaan van onjuiste gegevens.

De besluiten zijn onherroepelijk.