Kruimelpad

Telecommonitor vierde kwartaal 2020: Forse toename vaste en mobiele telefonie

De Telecommonitor die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag publiceert laat in 2020 een opvallende stijging zien van het aantal belminuten ten opzichte van voorgaande jaren. De oorzaak van de forse toename is vermoedelijk toe te schrijven aan de effecten van de corona maatregelen. Het aantal mobiele belminuten in 2020 komt op 43 miljard minuten. Dit is een stijging van 42 procent ten opzichte van 2019. In de jaren tussen 2016 en 2019 lag het aantal mobiele belminuten nog op zo’n 30 miljard. Ook de belminuten voor vaste telefonie steeg vorig jaar voor het eerst in vijf jaar met 5,5 procent naar 9,4 miljard minuten. In de voorgaande vijf jaar daalde het aantal belminuten voor vaste telefonie daalde met gemiddeld 14 procent. Bellen via traditionele telefonie, zoals ISDN en PSTN, is in 2020 met 30 procent gedaald, terwijl bellen via digitale telefonie juist met 15 procent steeg.

Mobiele telefonie

In 2020 verbruikte Nederland voor het eerst bijna een biljoen MB aan mobiele data, een stijging van 25 procent ten opzichte van 2019. Het aantal verstuurde sms’jes daalde met 15 procent. Het aantal mobiele aansluitingen is in 2020 licht gestegen. Met een toename van 133.000 aansluitingen is het totaal aan mobiele aansluitingen gekomen op 22,3 miljoen. Het marktaandeel van T-Mobile is toegenomen en is nu 30 à 35 procent, tegen 25 à 30 procent in het vierde kwartaal 2019. Dit wordt gedeeltelijk verklaard door de overname van Simpel. KPN bezit tussen de 25 à 30 procent marktaandeel en VodafoneZiggo 20 à 25 procent. Deze marktaandelen van KPN en VodafoneZiggo zijn onveranderd ten opzichte van 2019.

Meer huishoudens aangesloten op glasvezel

In Nederland zijn 3,33 miljoen huishoudens aangesloten op de glasvezelnetwerken van KPN en DELTA Fiber Nederland. Overige glasvezelpartijen zoals o.a. E-Fiber, Primevest/T-Mobile zijn samen goed voor 340 duizend glasvezelaansluitingen. In totaal zijn 3,67 miljoen huishoudens voorzien van glasvezel.

De ACM volgt de uitrol van glasvezel nauwgezet en brengt in kaart welke eventuele problemen zich daarbij voordoen. Binnenkort publiceert de ACM een update van de marktstudie naar de uitrol van glasvezel.

Toename bundeling vaste en mobiele diensten

Het gebruik van bundels, abonnementen waarin een mobiele dienst wordt gecombineerd met een vaste dienst (zoals televisie, vaste telefonie en/of internet) groeit. Het aantal vast-mobiele bundels is gestegen tot 2,9 miljoen in 2020. Ook ziet de ACM voor het eerst meer bundels van twee vaste diensten dan bundels waarin drie vaste diensten worden gecombineerd. Dit komt omdat steeds minder vaste telefonie wordt afgenomen. In 2020 waren er 2,1 miljoen dual play bundels en 2 miljoen triple play bundels.

Over de Telecommonitor

De ACM publiceert elk kwartaal de marktcijfers van de telecomsector in de vorm van de Telecommonitor. Deze monitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van informatie van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

 

Zie ook