Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tarieven voor transport energie stijgen met gemiddeld 5 euro per huishouden per jaar

De tarieven voor het transport van elektriciteit en gas stijgen in 2020 met gemiddeld 5 euro per huishouden per jaar. Dat is minder dan de inflatie. Dat volgt uit het tarievenbesluit van de ACM voor de regionale netbeheerders voor 2020.

De stijging van de tarieven zit voor het grootste deel in het transport van gas. Dat komt vooral doordat administratieve en fysieke verliezen van gas in 2020 voor rekening van de netbeheerders komen en niet langer van de energieleveranciers. Bij elektriciteit is de stijging van het transporttarief maar gemiddeld  50 cent per huishouden per jaar.

Per 2020 stelt de ACM ook gereguleerde tarieven vast voor de gehele aansluiting van gas voor grootverbruikers. In 2019 was alleen het tarief voor een deel van de aansluiting gereguleerd. Hiermee krijgen deze aangeslotenen meer tariefbescherming.

Betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening

De ACM ondersteunt een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening. Ze reguleert de netbeheerders, die een monopolie hebben op het transport van energie. Deze regulering zorgt ervoor dat de transport- en aansluittarieven niet hoger zijn dan nodig is, waarbij netbeheerders ruimte krijgen om te investeren. De transport- en aansluittarieven maken gemiddeld 1/5e deel uit van de energierekening van de consument en bedragen gemiddeld in totaal 306 euro per huishouden per jaar.

Tarieven grootverbruikers elektriciteit

De ACM zal naar verwachting begin december de tarieven vaststellen voor grootverbruikers van elektriciteit die zijn aangesloten op het net van TenneT.