Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tariefbeoordeling grensoverschrijdend pakketvervoer

Op basis van de Europese Verordening Grensoverschrijdende Pakketbezorgdiensten heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het tarief van PostNL voor een standaardbrief van 500 gram beoordeeld.

Sinds dit jaar mogen standaardbrieven naar het buitenland geen goederen meer bevatten, alleen nog geschreven communicatie. PostNL voerde deze aanpassing door als gevolg van gewijzigde regelgeving bij de wereldpostunie. De ACM concludeert dat beoordelen van het tarief voor standaardbrieven niet zinvol is, omdat er geen goederen mee verstuurd worden.

PostNL stelt een aantal alternatieve diensten voor, die consumenten en mkb’ers (die voorheen goederen naar het buitenland stuurden via een standaardbrief) kunnen gebruiken. Het goedkoopste alternatief is de dienst pakket zonder track & trace. Consumenten en het mkb’ers die voorheen goederen van 500 gram via een standaard brief naar het buitenland verstuurden, zijn nu goedkoper uit met versturen van een pakket zonder track & trace. Consumenten die lichte goederen verstuurden (tot 100 gram) zijn echter duurder uit door de wijziging.

Op 22 mei 2018 is de Europese Verordening Grensoverschrijdende Pakketbezorgdiensten in werking getreden. Deze verordening heeft tot doel om de transparantie van de tarieven voor grensoverschrijdend pakketvervoer voor consumenten en mkb’ers te vergroten. In het kader van de verordening moeten pakketvervoerders tarieven voor grensoverschrijdend pakketvervoer aanleveren bij de Europese Commissie. Die kan de ACM vervolgens vragen om tarieven te beoordelen.

De beoordeling is ook te vinden op de website van de Europese Commissie.
 

 

Documenten

Tariefbeoordeling grensoverschrijdend pakketvervoer (PDF - 417.02 KB)