Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Speerpunten ACM: digitaal, groene energie, medicijnprijzen en havens

Denk mee met de ACM op denkmee.acm.nl
 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal in 2018 en 2019 haar aandacht speciaal richten op de digitale economie, de vergroening in de energiemarkt, de prijzen van geneesmiddelen en de concurrentie in de havenwereld. Het bestuur roept op tot meedenken over de invulling van de ACM Agenda 2018-2019.

Tweerichtingsverkeer

Volgens bestuursvoorzitter Chris Fonteijn kan de ACM het niet alleen: “Hoe meer inzicht, hoe beter het toezicht. Doen wij de juiste dingen?  Wij nodigen iedereen uit om met ons mee te denken en kennis en ervaring op deze gebieden met ons te delen”. Van 13 tot 27 februari 2018 staat de ACM Agenda daarom open voor reacties via denkmee.acm.nl of via sociale media.

Met vertrouwen online

In de snel groeiende digitale economie wil de ACM met haar toezicht ervoor zorgen dat consumenten met vertrouwen producten en diensten online kunnen blijven aanschaffen. Dat er een goed en open internet beschikbaar is voor bedrijven en consumenten. Dat ondernemers  kunnen innoveren, maar zich tegelijkertijd aan de regels blijven houden.

Goed omschakelen op groen

In de energiemarkt wil de ACM de overstap naar duurzame energie efficiënt laten verlopen, zodat de energietransitie niet duurder wordt dan nodig is. Goed werkende markten zijn daarin onmisbaar. Bij de omschakeling mag de betrouwbaarheid niet in het geding komen. En de consument moet goed geïnformeerde en bewuste keuzes kunnen maken.

Prijzen van geneesmiddelen

Concurrentie in de farmaceutische sector draagt bij aan innovatie en de betaalbaarheid van medicijnen. De ACM ziet erop toe dat fabrikanten van geneesmiddelen zich houden aan de regels voor concurrentie. Bij dit toezicht heeft de ACM oog voor de innovatieprikkels in de sector. Dat draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Concurrentie in de havens

De havens zijn een groot en belangrijk onderdeel van onze economie. De ACM heeft al langer speciale aandacht voor de havensector. De komende tijd gaat de ACM door met het verder versterken van de kennis, bewustwording en naleving van de mededingingsregels bij havenondernemers.

Meer informatie over de ACM Agenda 2018-2019