Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Speech: Visie ACM op innovaties in betalen

Op 18 januari 2018 hield economenblad ESB een congres over innovatie in het betalingsverkeer. Cateautje Hijmans van den Bergh, lid van het bestuur van de ACM, heeft in haar speech de visie van de ACM op dit onderwerp weergegeven.

Om tot succesvolle innovaties in het betalingsverkeer te komen zijn concurrentie, samenwerking en consumenten nodig. Innovatie is gebaat bij concurrentie. Goed functionerende markten zijn echter niet vanzelfsprekend. Hoge toetredingsdrempels en veel regulering, zoals we zien in financiële markten, kunnen concurrentie hinderen.

Samenwerking tussen toezichthouders is nodig om duidelijkheid te scheppen over wat wel en niet mag. En om te zorgen dat de markt niet wordt overstelpt met regulering vanuit verschillende hoeken. Ten slotte zijn consumenten belangrijk om innovatie te laten slagen. Concurrentie en samenwerking leiden tot niets als consumenten geen gebruik willen maken van nieuwe diensten en aanbieders. Hiervoor zijn goed geïnformeerde consumenten nodig, die vertrouwen hebben in hun eigen keuzes.

Eerder publiceerde ESB al een dossier over innovatie in betalen.

 

Documenten

Speech Hijmans van den Bergh at ESB Conversation with regulators (PDF - 124.18 KB)