Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Speech Martijn Snoep: ‘Plugging gaps’ in Antitrust Enforcement

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM, benoemt vier lacunes in het mededingingstoezicht die gevuld moeten worden om ervoor te zorgen dat markten goed werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst. Dit deed hij op de Conference on Antitrust, Regulation & Political Economy in Brussel op 2 maart 2023.

Tijden veranderen en markten zijn continu in beweging: het mededingingstoezicht kan hierbij niet achterblijven. Soms is het voldoende om nieuwe handhavingsprioriteiten te stellen, maar soms moeten bestaande handhavingsinstrumenten worden aangescherpt of moeten oude instrumenten worden afgestoft om te gebruiken in een nieuwe context. Als er echt geen andere mogelijkheden zijn, dan moet de wet worden aangepast om beter aan te sluiten op deze veranderende tijden. Maar tegelijkertijd moeten we er ons van bewust van zijn dat het veel tijd kost om wetten te veranderen en dat dit ook kan leiden tot onvoorspelbare uitkomsten.

In deze tijden van verandering en waarin markten voortdurend in beweging zijn, zie ik vier lacunes in het concurrentietoezicht die gevuld moeten worden. Soms gebeurt dat al maar kan dit proces nog wel een zetje krijgen. Deze lacunes zijn: 1) sluipende overnames door dominante bedrijven, 2) stilzwijgende samenwerking, 3) uitbuitingsmisbruik, en 4) noodzakelijke samenwerking om klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan.

Speech is in het Engels.