Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

SIDN hoeft geen lijst te geven met alle ‘.nl’ domeinnamen

De beheerder van “.nl” domeinnamen Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft geweigerd om een lijst met alle domeinnamen te leveren aan Dataprovider B.V. De ACM oordeelt  dat dat geen misbruik van een economische machtspositie is.

Wat is er aan de hand?

Stichting Internet Domeinnaam Registratie (SIDN) is de enige beheerder van het “.nl” internetdomein. Daarnaast levert SIDN ook zogenaamde online merkbeschermingsdiensten. SIDN verkoopt  informatie aan merkhouders over mogelijke schendingen van hun merkenrecht.

Dataprovider B.V. levert ook online merkbeschermingsdiensten. Dataprovider vroeg SIDN om de complete lijst met alle domeinnamen van het .nl domein. De lijst was volgens Dataprovider behulpzaam bij het leveren van online merkbeschermingsdiensten. SIDN weigerde de lijst te leveren.

Dataprovider vroeg daarna aan de ACM om te onderzoeken of SIDN met  deze leveringsweigering misbruik maakte van een economische machtspositie.

Geen misbruik machtspositie

De ACM heeft een initieel inhoudelijk onderzoek verricht. De ACM wijst de klacht van Dataprovider af. De ACM stelt vast dat de gevraagde lijst niet noodzakelijk is voor Dataprovider om actief te zijn op het gebied van online merkbeschermingsdiensten. Daarom acht de ACM het niet aannemelijk is dat de leveringsweigering misbruik oplevert van een economische machtspositie.

 

Documenten

Besluit handhavingsverzoek Dataprovider B.V. (PDF - 118.56 KB)