Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Shopify gaat malafide webshops weren van het platform

Webshopplatform Shopify gaat webshops weren die de consumentenregels overtreden. Shopify zal dit doen nadat Europese consumentenautoriteiten – zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM) – melding maken van overtredingen van webwinkels op Shopify. Shopify zorgt er daarnaast voor dat de verplichting om contactgegevens van de webshop te vermelden is ‘ingebouwd’ in de modelwebsites die handelaren gebruiken. Op die manier worden consumenten beter geïnformeerd en beter beschermd.

Edwin van Houten, directeur Consumenten bij de ACM: “Shopify liet de webwinkels vrij in wat er op de website stond. Ook in de standaard-modellen werd geen rekening gehouden met de voorwaarden waaraan webshops moeten voldoen, zoals het vermelden van contactgegevens van de webshop. Door de toezeggingen van Shopify worden nu duizenden webshops beter voor consumenten. Shopify gaat ook sneller reageren wanneer malafide webshops consumentenschade veroorzaken.”

Wat is er aan de hand?

Shopify is een Canadees bedrijf dat webshophouders helpt bij het maken en beheren van websites. Het is via Shopify heel gemakkelijk om een webshop te starten. De Europese consumentenautoriteiten kregen veel klachten over webshops die waren ondergebracht bij Shopify. Deze webshophouders namen het niet zo nauw met de consumentenregels. De voorwaarden voor bijvoorbeeld terugsturen waren niet duidelijk, er stond vaak geen contactadres op de site of er werden fake-aanbiedingen gedaan. Shopify biedt ook een populaire modelwebsite aan die dropshipping mogelijk maakt. Bij dropshipping heeft de webshop geen voorraad, maar laat de bestelling gelijk van de producent komen. Soms zit die fabrikant in China waardoor de levertijden lang zijn. Webshops waren daar vaak niet duidelijk over.

Wat heeft Shopify toegezegd?

  • Shopify weert webshophouders die niet voldoen aan de consumentenregels als de Europese consumentenautoriteiten hierom vragen.
  • Shopify gaat webwinkels voorlichten over de Europese consumentenregels.
  • Shopify gaat in de model-websites verplichte velden toevoegen voor contactgegevens van de webshop.

ACM en digitale economie

De digitale economie is een agendathema van de ACM. De digitalisering van de economie gaat onverminderd door, waarbij nieuwe ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen. Dat levert voordelen op, maar kent ook risico’s. De ACM blijft in de digitale economie toezicht houden op het goed functioneren van markten. Met haar toezicht wil de ACM zorgen dat consumenten met vertrouwen kunnen deelnemen aan een digitale economie die werkt voor alle mensen en bedrijven.