Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Refresco Benelux mag Avandis overnemen (concentratiebesluit)

Refresco Benelux B.V. (Refresco) mag Avandis C.V. en Avandis B.V. (Avandis) overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op 5 december 2022 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over.

De ACM heeft ten aanzien van de gemelde concentratie beperkt onderzoek gedaan naar de afbakening van de productmarkt. Daaruit kwamen aanwijzingen naar voren dat binnen de markt voor de productie en botteling van alcoholische dranken mogelijk een nader onderscheid gemaakt moet worden voor de productie van de verschillende typen alcoholische dranken (bier, wijn, cider en sterke drank en mixdranken), verpakkingsmethoden (blik, glas, PET, karton) en productievolumes (het bottelen van grote of kleine hoeveelheden drank).

Ten aanzien van de geografische markt zijn uit het marktonderzoek aanwijzingen naar voren gekomen dat deze waarschijnlijk ruimer is dan Nederland. Voor de beoordeling van onderhavige concentratie kan de precieze afbakening van de relevante productmarkt en de geografische markt in het midden gelaten worden aangezien de beoordeling daar niet door beïnvloed wordt.

De ACM komt tot de conclusie dat de positie van Refresco op de markt voor productie en botteling van alcoholische dranken in het algemeen en die van sterke drank en mixdranken in het bijzonder weliswaar iets sterker wordt, maar dat er voldoende concurrentie overblijft. Zo zijn er meerdere grote en kleinere concurrerende producenten en bottelaars actief in zowel Nederland als nabijgelegen landen als België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is uit het marktonderzoek gebleken dat er concurrentiedruk uitgaat van de mogelijkheid van afnemers om de productie en botteling zelf te gaan uitvoeren.

Waar houden de bedrijven zich mee bezig?

Refresco is -kort gezegd- voornamelijk actief in de sector van productie en botteling van niet-alcoholische dranken. Tevens produceert en bottelt Refresco bier, ciders en andere alcoholische mixdranken.

Avandis produceert en bottelt sterke en zwakke alcoholische dranken in blikjes en flessen.

Kan ik reageren op het besluit van de ACM?

Dat kan als u een belang heeft bij dit besluit en als u dat binnen zes weken doet. Deze zes weken termijn start op de dag dat bovenstaande ondernemingen geïnformeerd zijn over het besluit van de ACM. U reageert door een brief aan de Rechtbank Rotterdam te sturen met daarin een onderbouwing waarom uw belangen door dit besluit worden geschaad. U kunt deze brief sturen naar:

Rechtbank Rotterdam
Sector bestuursrecht
Postbus 50951
3007 BM Rotterdam

 

Documenten

Refresco Benelux mag Avandis overnemen (concentratiebesluit) (PDF - 45.46 KB)