Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rechtbank Rotterdam vernietigt boete voor energieleverancier

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in 2020 ten onrechte een boete opgelegd aan een energieleverancier. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 20 januari 2022.

De ACM had de energieleverancier een boete van 1.250.000 euro opgelegd omdat het bedrijf energiecontracten met een te hoge opzegvergoeding aanbood aan consumenten die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De ACM vond dat ZZP-ers of andere kleine ondernemers recht hebben op consumentenbescherming als zij energie geleverd krijgen op hun woonadres en de energie overwegend gebruiken voor privédoeleinden.

De Rechtbank Rotterdam oordeelt echter dat de ACM niet bevoegd was om bij overtreding van die norm een boete op te leggen. Volgens de rechtbank blijkt uit de wet niet duidelijk dat de ACM een onderscheid mag maken tussen kleinzakelijke verbruikers en consumenten. Daarom heeft de rechtbank de boete van 1.250.000 euro vernietigd.

De vernietiging van de boete betekent niet dat consumenten niet meer beschermd worden. Energieleveranciers mogen immers nog steeds alleen een redelijke opzegvergoeding vragen bij tussentijdse beëindiging van een energiecontract. De ACM bekijkt wat de uitspraak precies betekent voor consumenten waaronder ZZP-ers en andere kleine ondernemers.

Update 24 februari 2022

De ACM heeft op 24 februari 2022 besloten hoger beroep in te stellen tegen de uitspraak bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb). De ACM doet dit omdat de ACM vindt dat ZZP-ers en andere kleine ondernemers recht hebben op consumentenbescherming bij de levering van energie die overwegend is bedoeld voor privégebruik. De ACM wil daarom van het CBb duidelijkheid krijgen over hoe de ACM de wettelijke norm voor de redelijkheid van opzegvergoedingen mag uitleggen in beleidsregels.

Lees de uitspraak op rechtspraak.nl

Eerder deed de rechtbank Rotterdam al uitspraak in deze zaak in een voorlopige voorziening, waarin de ACM wel in het gelijk werd gesteld.