Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rechtbank Rotterdam: terechte boete voor Energie I&V

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft terecht boetes opgelegd aan Energie I&V B.V. en haar directeur. Dat oordeelt de rechtbank Rotterdam in haar uitspraak van 24 juni 2021. De ACM heeft de boetes op 26 augustus 2019 opgelegd omdat Energie I&V zonder toestemming kleinverbruikers (dit zijn consumenten of kleinzakelijke gebruikers) had overgenomen van energieleverancier Allure. Als gevolg hiervan leverde Energie I&V korte tijd energie aan deze groep kleinverbruikers zonder dat het bedrijf hiervoor een vergunning had van de ACM.

De rechtbank heeft de opgelegde boetes wel gematigd omdat de overtredingen maar kort hebben geduurd, omdat Energie I&V en haar directeur hier geen financieel voordeel mee hebben behaald en er niet of nauwelijks effect is geweest voor kleinverbruikers. De rechtbank matigt de boete voor Energie I&V van 50.000 tot 35.000 euro. De boete voor haar directeur matigt de rechtbank van 20.000 euro tot 10.000 euro.

Kleinverbruikers, leveranciers en netbeheerders moeten erop kunnen vertrouwen dat kleinverbruikers alleen wisselen van leverancier als zij daarmee hebben ingestemd. Bedrijven die energie willen leveren aan kleinverbruikers moeten hiervoor een vergunning hebben van de ACM. Energieleveranciers moeten bijvoorbeeld aantonen dat ze tegen redelijke prijzen en voorwaarden energie kunnen leveren en dat het bedrijf goed georganiseerd is, zodat geen problemen kunnen ontstaan. Zo zorgt de ACM ervoor dat energieleveranciers zich aan de wet houden en eerlijk zaken doen.

De ACM is tevreden met de uitspraak. De rechter heeft geoordeeld dat Energie I&V overtredingen heeft gepleegd en dat het opleggen van boetes daarvoor passend was. De ACM overweegt nog wel of zij in hoger beroep gaat tegen de matiging van de opgelegde boetes.

Tot 6 weken na de uitspraak kan hoger beroep worden ingesteld.

Toevoeging 9 augustus 2021: De ACM heeft besloten niet in hoger beroep te gaan tegen matiging van de opgelegde boetes. Omdat Energie I&V B.V. en haar directeur ook niet in hoger beroep gaan, zijn de boetes hiermee definitief vastgesteld.