Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rechtbank oordeelt: invordering dwangsommen MB Nutrition terecht

De rechtbank Rotterdam heeft op 8 augustus 2023 uitspraak gedaan in het beroep van MB Nutrition B.V. (voorheen Bicep Papa B.V.) tegen het invorderingsbesluit van de Autoriteit Consument en Markt. De rechtbank heeft het beroep ongegrond verklaard.

Waar gaat de zaak over?

MB Nutrition verkoopt voedingssupplementen aan consumenten via haar website en maakt door middel van verschillende sociale media, zoals Instagram, promotie voor haar bedrijf en product. Daarbij maakte MB Nutrition gebruik van niet-authentieke consumentbeoordelingen en aanbevelingen in de vorm van neplikes en nepvolgers. Als gevolg daarvan zijn consumenten misleid over de populariteit en kwaliteit van (de producten van) MB Nutrition.

De ACM heeft MB Nutrition op 24 november 2020 met een last onder dwangsom verplicht om alle nepvolgers en neplikes te verwijderen en verwijderd te houden. Aangezien MB Nutrition niet tijdig aan de last had voldaan, moest het bedrijf dwangsommen betalen tot een bedrag van 37.500 euro. Tegen de invordering daarvan is MB Nutrition in beroep gegaan.

Uitspraak

De rechtbank Rotterdam gaat niet mee in de beroepsgronden van MB Nutrition en verklaart het beroep ongegrond.

Dit betekent dat het besluit van de ACM in stand blijft en dat MB Nutrition een bedrag van 37.500 euro aan dwangsommen moet betalen.

Tegen deze uitspraak kan tot 19 september 2023 hoger beroep worden ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Lees de uitspraak van de rechtbank Rotterdam op rechtspraak.nl: