Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rechtbank oordeelt dat ACM handhavingsverzoek aangetekende post alsnog in behandeling moet nemen

De Rechtbank in Rotterdam heeft op 17 augustus 2023 uitspraak gedaan in een zaak die draait om de handhaving van de bezorging van aangetekende post. Daarbij heeft de rechtbank geoordeeld dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een handhavingsverzoek voor de aangetekende post alsnog in behandeling moet nemen.

De zaak was aangespannen door een consument die veelvuldig te maken heeft gehad met problemen van de bezorging door PostNL. Zo zouden bezorgers zelf tekenen voor ontvangst en brieven bij buren worden bezorgd. Deze consument heeft zich vervolgens gemeld bij de ACM met een verzoek tot handhaving tegen PostNL.

De ACM stelde in eerste instantie dat zij niet handhavend op kon treden, omdat het ging om een probleem van een individuele consument. Ook is voor de kwaliteit van de aangetekende post in lagere regelgeving geen specifieke norm vastgesteld waaraan de ACM kon toetsen. De rechter was het hier niet mee eens en heeft geoordeeld dat de ACM het handhavingsverzoek alsnog in behandeling moet nemen.

Inmiddels is de ACM binnen de termijn die rechter daarvoor heeft gesteld, tot actie overgegaan en heeft de ACM aan het oordeel van de rechter voldaan.