Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa stelt loodsgeldtarieven voor 2012 vast: 1,55 % omlaag

De loodsgeldtarieven dalen in 2012 met 1,55 procent. Dit blijkt uit het tariefbesluit dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vandaag publiceert. De NMa stelt de tarieven lager vast dan de Nederlandse Loodsencorporatie (NLc) heeft voorgesteld. Daarbij houdt de NMa bij het vaststellen van de tarieven voor 2012 rekening met de korting op de kosten van de overhead die ten onrechte in de loodsgeldtarieven 2010 is verwerkt en die dus in de tarieven voor 2012 verrekend wordt.

Het voorstel van de NLc ging uit van een daling van 0,39 procent, zonder dat daarbij met de genoemde verrekening rekening is gehouden. De NMa mag afwijken van het tariefvoorstel als blijkt dat het niet voldoet aan de eisen die de Loodsenwet daaraan stelt. De NMa is van oordeel dat de NLc het aantal beschikbaarheidsuren voor 2012 niet op juiste wijze heeft onderbouwd. Op dit punt voldoet het tariefvoorstel niet aan de Loodsenwet. De kosten van de teveel geraamde beschikbaarheidsuren zijn dan ook ten onrechte in het tariefvoorstel van de NLc opgenomen.

Per saldo dient de tariefgrondslag zoals door de NLc is voorgesteld verminderd te worden met 1.620.400 euro.

De tariefverlaging als gevolg van het tariefbesluit van de NMa wordt daarmee 1,55 procent ten opzichte van de tarieven 2011.

Tegen het tariefbesluit van de NMa staat bezwaar en beroep open.

Zie ook