Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa beboet kartel van inzamelaars van zeescheepsafval voor bijna EUR 3 miljoen

Drie inzamelaars van zeescheepsafval in het havengebied van Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis krijgen een boete van in totaal ruim EUR 2,9 miljoen wegens kartelvorming. Zij maakten prijsafspraken en verdeelden onderling opdrachten voor het afvoeren van zeescheepsafval. Daardoor is de concurrentie uitgeschakeld. De NMa treedt hard op tegen kartelafspraken omdat de klanten daarvan de dupe zijn. In dit geval zijn dat de rederijen die eigenaar zijn van de zeeschepen. “Kartels hebben veelal een prijsopdrijvend effect doordat er niet om de gunst van de klant geconcurreerd wordt”, aldus Henk Don, lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Daarnaast maakt een kartel lui, er bestaat immers geen vrees voor concurrentie. “Dat heeft weer gevolgen voor de kwaliteit van de aangeboden diensten en is funest voor innovatie, je hoeft immers niet stil te staan bij de vraag hoe je het slimmer kunt doen dan je concurrent, ” licht Don de schadelijkheid van kartelvorming toe.

Rederijen proberen een zo goed mogelijke prijs te krijgen voor het afvoeren van het afval  door bij meerdere inzamelaars een offerte op te vragen. Terwijl de klanten van de drie inzamelaars dachten dat zij concurrerende aanbiedingen kregen, stemden de karteldeelnemers, in de periode augustus 2005 tot en met juli 2007, in het geheim met elkaar af wie de opdracht zou krijgen en voor welke prijs.

De NMa is deze zaak op het spoor gekomen dankzij de Inlichtingen- en opsporingsdienst van het toenmalige Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM-IOD). Deze opsporingsdienst kwam achter dit kartel via telefoontaps. Het Openbaar Ministerie en VROM-IOD hebben opnames van de telefoontaps en schriftelijk bewijs aan de NMa overgedragen. Op basis van dit bewijs startte de NMa in de zomer van 2010 haar onderzoek waarbij ook bedrijfsbezoeken werden afgelegd.

  • Odfjell Terminals Maritiem B.V (voorheen AVR Maritiem B.V.), deelname kartel vanaf 1 januari 2006, EUR 227.000 
  • International Slop Disposal B.V. EUR 1.861.000 
  • Ships Waste Oil Collector B.V. EUR 834.000.

Tegen dit besluit van de NMa staat bezwaar en beroep open.

Zie ook