Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa stelt x-factor gasnetbeheerders naar beneden bij

De Nederlandse Mededingingsautoriteit stelt de zogenaamde doelmatigheidskorting ofwel 'x-factor' voor de twaalf regionale netbeheerders van het gasnetwerk naar beneden bij. Deze factoren waren in 2008 vastgesteld voor de periode 2008 tot en met 2010. De NMa had op de kostendata van een aantal netbeheerders een correctie uitgevoerd die bij nader inzien niet terecht is. Door deze correctie leken de totale kosten van de netbeheerders lager dan deze in werkelijkheid waren. Hierdoor zijn de x-factoren te hoog vastgesteld.

Vanwege de te hoge x-factoren zijn de netbeheerders in 2008 en 2009 inkomsten misgelopen. De NMa zal dit met terugwerkende kracht corrigeren bij het vaststellen van de tarieven voor 2010. Voor de gehele periode 2008 tot en met 2010 geldt na deze bijstelling een gemiddelde korting van zes procent op de tarieven van de netbeheerders.

Via de doelmatigheidskorting op de tarieven die de netbeheerders in rekening brengen bij afnemers worden zij gestimuleerd doelmatiger te werken. Aan de hand van de door de netbeheerders aangeleverde gegevens bepaalt de NMa of de netbeheerders goedkoper kunnen werken. De gemiddelde prestatie van de netbeheerders wordt hierbij als uitgangspunt genomen. Op deze wijze wordt er voor gezorgd dat de netbeheerders die in de regio een monopolie hebben - er is immers maar één gas- en elektriciteitsnet- een redelijk rendement behalen.

Zie ook