Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Gemeente Heerhugowaard moet dwangsom betalen

De gemeente Heerhugowaard moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een dwangsom betalen. Eerder had de ACM de gemeente opgedragen te stoppen met oneerlijke concurrentie met commerciële jachthavens en ligplaatsen. Bij de jachthaven die de gemeente zelf exploiteert – recreatiehaven Broekhorn – werden niet alle kosten doorberekend. Hierdoor concurreerde de jachthaven van de gemeente oneerlijk met commerciële jachthavens en ligplaatsen. Dit is in strijd met de regels uit de Wet Markt en overheid.

Om de gemeente te dwingen de tarieven aan te passen had de ACM de gemeente eerder een last onder dwangsom opgelegd. In plaats van de tarieven van de jachthaven aan te passen heeft de gemeente ervoor gekozen een algemeen belang besluit te nemen. Hierdoor hoeft de gemeente niet langer aan de Wet Markt en Overheid te voldoen.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM: “Het staat de gemeente formeel vrij om te kiezen welk middel zij inzet om aan de regels te voldoen. Het nemen van een algemeen belang besluit is daar één van. Hiermee wordt de verstoring van de concurrentie helaas niet weggenomen.” Omdat Heerhugowaard te laat was met het nemen van het algemeen belang besluit moet zij wel een dwangsom van 5000 euro betalen.

Wet Markt en Overheid

De overheid mag producten en diensten aanbieden op de markt. Zij moet zich daarbij wel aan de regels houden. Die regels zijn er om ondernemers te beschermen tegen oneerlijke concurrentie door de overheid.

 

Meer in deze zaak