Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Marine stopt oneerlijke concurrentie met groothandels

Stichting Marcandi in Den Helder, opgericht door de Koninklijke Marine, is gestopt met de verkoop van food en non-foodproducten aan verschillende afnemers buiten de Marine. Dit heeft Marcandi besloten na gesprekken tussen de Koninklijke Marine en de Autoriteit Consument & Markt. Daardoor is oneerlijke concurrentie met commerciële groothandels gestopt.

Marcandi regelt de inkoop van o.a. dranken, sigaretten, snacks voor in de kantine en artikelen voor persoonlijke verzorging vooral voor eenheden van de Koninklijke Marine. Marcandi verkocht deze producten niet alleen aan Defensie-onderdelen maar ook aan verenigingen en personen buiten Defensie. In principe mag dat. Echter, Marcandi had een kostenvoordeel ten opzichte van andere groothandels; de directeur van Marcandi wordt door de Marine betaald en niet door Marcandi zelf. Hierdoor concurreerde Marcandi oneerlijk met andere commerciële groothandels. Dat mag niet volgens de Wet Markt en Overheid.

De Autoriteit Consument & Markt heeft hierover gesproken met het ministerie van Defensie. Marcandi is daarna gestopt met het verkopen van producten aan organisaties en personen buiten Defensie. Marcandi levert nu alleen nog aan Defensie.

Wet Markt en Overheid

De overheid mag producten en diensten aanbieden op de markt. Zij moet zich daarbij wel aan regels houden. Die regels zijn er om ondernemers te beschermen tegen oneerlijke concurrentie door de overheid. Zo verbiedt de Wet Markt en Overheid dat overheden hun eigen bedrijven bevoordelen ten opzichte van concurrerende commerciële bedrijven.