Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Geschilbesluit Peel en Maas en Enexis over het verbruikerstarief

Waar gaat het geschil over?

De gemeente Peel en Maas (hierna: de gemeente) beschikt over twee aansluitingen met een maximale doorlaatwaarde van 3*80A (hierna: kleinverbruikersaansluitingen) op het net van Enexis B.V. (hierna: Enexis). Volgens de gemeente heeft Enexis ten onrechte voor ieder van de aansluitingen afzonderlijk het transportafhankelijk verbruikerstarief (hierna: het TAVT) in rekening gebracht.

ACM verklaart de klacht ongegrond

Artikel 27, tweede lid, onderdeel c, van de Elektriciteitswet 1998 is nader uitgewerkt in artikel 3.1.3 van de Tarievencode elektriciteit (hierna: Tce). Artikel 3.1.3 Tce bevat de mogelijkheid om te sommeren voor het TAVT. Sommatie betekent het bij elkaar optellen van het maximale transportvermogen dat zich op een bepaald tijdstip over meerdere afzonderlijke verbindingen of aansluitingen voordoet.

Voor kleinverbruikersaansluitingen geldt dat het maximale transportvermogen altijd en dus op ieder tijdstip is gebaseerd op de maximale doorlaatwaarde van de aansluiting. Sommatie betekent bij kleinverbruikersaansluitingen dus altijd het bij elkaar optellen van het vaststaande maximale transportvermogen over de aansluitingen en heeft geen effect op het TAVT. De bepalingen schrijven niet voor dat een afnemer die beschikt over kleinverbruikersaansluitingen, slechts voor één van deze aansluitingen het TAVT hoeft te betalen.

Enexis heeft niet in strijd met de Tce gehandeld door het TAVT te baseren op het maximale transportvermogen over beide aansluitingen.

 

Documenten