Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM onderzoekt kansen en risico’s van bundeling op telecommarkt

Het kan voor consumenten voordelig zijn om meerdere telecomproducten in één bundel af te nemen. Maar het combineren van vaste en mobiele telecomdiensten in één bundel kan het ook moeilijker maken om over te stappen naar een andere aanbieder. En de opkomst van deze bundels kan de positie van kleinere aanbieders verzwakken. Ook het toevoegen van gratis films en series of sportuitzendingen aan bundels kan aantrekkelijk zijn voor consumenten, maar kent daarnaast risico’s voor concurrentie. Op termijn kan dat juist leiden tot minder keus en minder voordeel. Dat blijkt uit een voorlopige analyse van de Autoriteit Consument & Markt. De ACM wil nu graag van betrokkenen op de telecommarkt vernemen hoe zij tegen deze kansen en risico’s aankijken. Tot dinsdag 11 april 2017 kan iedereen reageren op de inhoud van de rapportage.

Over alles-in-éénpakketten

De ACM ziet dat consumenten steeds vaker meerdere telecomproducten in één bundel combineren. Het gaat dan om vaste telefonie, mobiele telecomdiensten, televisie en breedbandinternet of combinaties daarvan. Telecomaanbieders spelen met voordelige aanbiedingen in op de behoefte van consumenten aan voordeel, overzicht en gemak. Eerst werden vooral de abonnementen voor een aansluiting op televisie, breedbandinternet en vaste telefonie gecombineerd. De laatste jaren worden ook mobiele diensten in de bundel verkocht. Dit heeft geleid tot de opkomst van vier-in-één-pakketten. Daarnaast voegen aanbieders steeds vaker  via exclusieve tv-kanalen gratis films en series of sportuitzendingen toe aan de bundels.

Over de consultatie

De ACM heeft een analyse gemaakt van de mogelijke gevolgen voor concurrentie van bundeling van telecomdiensten en videocontent. De ACM wil graag weten welke kansen en risico’s betrokkenen zien. Welk scenario met voor- en nadelen is het meest aannemelijk? De ACM verzoekt betrokkenen te reageren op de analyse en consultatievragen te beantwoorden.

Reacties kunnen tot dinsdag 11 april worden gestuurd aan programma-ma [at] acm [punt] nl.

Zie ook