Kruimelpad

Nieuwsbericht

Afvalbedrijf Shanks mag Van Gansewinkel overnemen

15-02-2017

Afvalbedrijf Shanks mag concurrent Van Gansewinkel  overnemen. Er blijft voldoende concurrentie over in de afvalbranche. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na uitgebreid onderzoek. Shanks en Van Gansewinkel  staan allebei in de top drie van grote afvalbedrijven in Nederland. Van Gansewinkel is vooral actief als inzamelaar en Shanks als verwerker.

Onderzoek: voldoende concurrentie

Bij afvalverwerking gaat het erom het afval zó te scheiden dat van de verschillende soorten afval nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Bekende voorbeelden zijn papier, glas, metalen en plastic. De ACM heeft vooral onderzoek gedaan naar restafval van bedrijven, recycling van glas, klein chemisch afval en de verwerking van ander gevaarlijk afval. De ACM heeft daarvoor met bijna vijftig bedrijven gesproken. Uiteindelijk concludeert de ACM dat er voor de inzameling van alle verschillende soorten afval voldoende keuzemogelijkheden overblijven. Ook zijn er in Nederland, maar ook in België en Duitsland, genoeg concurrenten van Shanks en Van Gansewinkel die het afval kunnen verwerken. De ACM ziet daarom als gevolg van de overname geen concurrentieproblemen ontstaan.

Fusies en overnames

De ACM controleert van tevoren of bedrijven die een ander bedrijf willen overnemen of die willen fuseren niet te veel macht krijgen. De ACM voorkomt daarmee dat er door fusies en overnames grote bedrijven ontstaan die misbruik van hun sterke positie kunnen maken. We beschermen daarmee concurrenten en consumenten.

Meer informatie

De Belgische mededingingsautoriteit heeft de overname van Van Gansewinkel door Shanks ook beoordeeld. Zij heeft op 25 januari goedkeuring gegeven voor deze overname.

Shanks is als inzamelaar en verwerker van afval actief in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, België en Nederland.

Van Gansewinkel is als inzamelaar en verwerker van afval actief in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Portugal en Hongarije.