Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Consultatie conceptbesluit redelijke termijn toegangsverzoeken

Spoorwegondernemingen moeten toegang kunnen krijgen tot voorzieningen. Zij willen bijvoorbeeld toegang tot een wasstraat of tot een passagiersstation, of zij willen gebruik maken van onderhoudsvoorzieningen. Hiervoor moeten zij bij de exploitant van de voorziening een verzoek tot toegang indienen. Maar binnen hoeveel tijd moet een exploitant van een voorziening reageren op zo’n toegangsverzoek?

De ACM heeft een conceptbesluit opgesteld waarin zij redelijke termijnen vaststelt voor  het beantwoorden van toegangsverzoeken tot voorzieningen. Marktpartijen kunnen hun reactie op dit conceptbesluit tot en met maandag 6 februari 2017 bij de ACM indienen.

Wat staat er in het ontwerpbesluit?

De ACM stelt de volgende redelijke termijnen voor:

  • een exploitant moet binnen 20 werkdagen reageren op een  toegangsverzoek voor bijvoorbeeld voorzieningen als terminals, wasstraten, tankinstallaties en passagiersstations.
  • een exploitant moet binnen 30 werkdagen reageren op een toegangsverzoek voor  onderhoudsvoorzieningen. Deze termijn is ruimer omdat hier complexe offertes bij betrokken zijn.
  • een exploitant moet binnen 5 werkdagen nagaan of een toegangsverzoek volledig en voldoende gespecifieerd is.

Wat is het doel van het conceptbesluit?

De voorgestelde redelijke termijnen raken verschillende spoorwegondernemingen en exploitanten van dienstvoorzieningen in Nederland. Het is daarom belangrijk dat de vastgestelde termijn voor iedereen uitvoerbaar is. Marktpartijen kunnen reageren op het conceptbesluit van de ACM.

Tegen de vastgestelde termijnen in het definitieve besluit staat geen directe rechtsbescherming open.

Hoe dien ik een zienswijze in over het conceptbesluit?

U kunt tot en met 6 februari 2017 een zienswijze indienen over het conceptbesluit als u belanghebbende bent.

U kunt uw schriftelijke zienswijze per post of per e-mail indienen.

per post

Autoriteit Consument en Markt
Directie TVP
Postbus 16326
2500 BH  Den Haag

Onder vermelding van “ontwerpbesluit Redelijke Termijn Toegangsverzoeken”

per mail

Stuur uw mail naar spoortoezicht [at] acm [punt] nl.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.