Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Meer onderzoek nodig naar gevolgen fusie universitair medische centra in Amsterdam

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam moeten een vergunning aanvragen voor hun voorgenomen fusie. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na het eerste onderzoek. Er is meer onderzoek nodig naar de gevolgen van de fusie voor de (hoog)complexe ziekenhuiszorg.

De twee universitair medische centra in Amsterdam bieden zowel basiszorg als (hoog)complexe zorg. Daarnaast doen deze ziekenhuizen medisch wetenschappelijk onderzoek en leiden zij artsen en specialisten op. De ACM constateert dat er geen concurrentieproblemen bij onderzoek en onderwijs zijn.

Nader onderzoek nodig naar ziekenhuiszorg

De ACM concludeert dat bij de (hoog)complexe ziekenhuiszorg de concurrentie zou kunnen worden beperkt. (Hoog)complexe zorg bestaat onder andere uit ingewikkelde operaties, patiënten met meerdere gezondheidsproblemen of behandelingen waar zeer gespecialiseerde apparatuur voor nodig is. De twee ziekenhuizen hebben samen een groot aandeel in de (hoog)complexe ziekenhuiszorg in Amsterdam en omgeving. Als de ziekenhuizen besluiten een vergunning aan te vragen, volgt nader onderzoek door de ACM. De ACM kijkt dan vooral naar de gevolgen van de fusie voor de (hoog)complexe zorg voor patiënten en zorgverzekeraars. De ACM onderzoekt of er voor patiënten voldoende ziekenhuizen overblijven om uit te kiezen. Zorgverzekeraars zijn op dit moment kritisch over deze fusie omdat zij risico’s zien voor hun onderhandelingspositie. De ACM onderzoekt of zorgverzekeraars na de fusie nog goede inkoopafspraken voor hun verzekerden kunnen maken over prijs en kwaliteit.