Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Drogisterijgroothandel Holland Pharma mag FACO overnemen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de overname van FACO door Holland Pharma goed. Holland Pharma en FACO zijn groothandels in drogisterijartikelen. Zij leveren hun producten onder andere aan hun eigen winkelformules D.I.O. en DA en aan zelfstandige drogisterijen. De ACM concludeert dat drogisterijen en andere winkels voldoende keuze houden waar ze hun drogisterij-artikelen kunnen inkopen.

De ACM heeft de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar de groothandelsmarkt voor drogisterijen. Immers, twee belangrijke groothandels voor zelfstandige drogisterijen gaan samen. Het zijn ook groothandels met elk hun eigen winkelformule. Een te sterke positie van een groothandel kan leiden tot hogere prijzen en slechtere service.

Kan Holland Pharma na de overname de prijzen verhogen?

De ACM concludeert dat er genoeg andere groothandels zijn waar drogisterijen producten kunnen inkopen, zoals Vriesia en Unipharma. Deze twee groothandels kunnen ook een volledig pakket aan drogisterij-artikelen leveren.

Ten tweede concludeert de ACM dat  Holland Pharma niet zomaar de prijzen kan verhogen. De  zelfstandige drogisterijen en DA en D.I.O. kunnen zo’n  prijsverhoging niet makkelijk doorberekenen aan de consument. Uit het onderzoek van de ACM blijkt namelijk dat dan teveel consumenten overstappen naar concurrenten, zoals Etos, Trekpleister of Kruidvat. Deze winkels hebben meer dan 80% van de drogisterijmarkt in handen en zijn niet afhankelijk van de groothandel, omdat ze een eigen inkooporganisatie hebben. Holland Pharma verliest dan teveel omzet en dat is dus uiteindelijk in het nadeel van Holland Pharma. Het is daarom niet aannemelijk dat Holland Pharma makkelijker de prijzen kan verhogen na de overname.

Voldoende keuze voor consumenten

In juni dit jaar concludeerde de ACM al dat consumenten na de overname voldoende keus houden: er blijven voldoende winkels en supermarkten over die drogisterijartikelen verkopen naast de DA en D.I.O winkels. Toen concludeerde de ACM dat meer onderzoek nodig was naar de situatie op de groothandelsmarkt. Dat is nu ook afgerond.

Meer in deze zaak